Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Srbiji je na snazi policijski čas koji će trajati do utorka u pet sati ujutro. Ta zabrana kretanja je najduža do sada i trajaće puna 84 sata. Podsećamo vas ko može da se kreće u vreme zabrane i pod kojim uslovima.

Od zabrane kretanja, kako je još ranije propisano merama Vlade Srbije, izuzeti su pripadnici policije, vojske i službi bezbednosti, kao i građani koji imaju posebnu dozvolu.

Pravo da se slobodno kreću u vreme policijskog časa imaju i lekari, farmaceuti i ostali zdravstveni radnici, ali je važno da sa sobom imaju licencu.

Takođe stomatolozima koji su se prijavili Stomatološkoj komori Srbije da pružaju hitne intervencije tokom policijskog časa nije potrebna posebna dozvola.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Osoba, kojoj je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, takođe može da se kreće u vreme policijskog časa, i to u pratnji najviše dve osobe koje joj pomažu.

Govoreći o dostupnosti zdravstvene zaštite tokom policijskog časa članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa pozvali su sve građane koji da bez obzira na zabranu kretanja, ukoliko imaju i najmanje moguće simptome bolesti, da ne odlažu posetu lekaru i da se jave u kovid ambulante jer, kako je rekao pokrajinski sekretar za zravstvo Zoran Gojković, mere koje se sprovode ne mogu biti izgovor kasnog javljanja lekaru..

„Apelujem i da se ova molba da oni koji su oboleli dođu što pre kod lekara, ne zloupotrebljava, jer imamo i neke neodgovorne pojedince koji pokušavaju da na ovaj način, praveći se da su bolesni, jednostavno, žele da zaobiđu utvrđene mere, ali time najviše rizikuju svoje i zdravlje drugih“ objasnio je Gojković.

Osobe sa autizmom i osobe koje imaju smetnje u razvoju imaju pravo takođe da izlaze tokom policijskog časa, ali je neophodno da budu u pratnji jedne odrasle osobe, roditelja ili staratelja.

Važno je napomenuti da je kretanje i okupljanje zabranjeno na javnim površinama, te tako svi koji imaju svoje terase i dvorišta slobodno mogu, bar na taj način, da izađu iz zatvorenog prostora.

Vlasnici kućnih ljubimaca moći će da prošetaju svoje ljubimce tokom trajanja policijskog časa od 23 časa do 1 ujutru, u trajanju od 20 minuta i ne dalje od 200 metara od mesta prebivališta.

Budući da je zabranjeno okupljanje na javnim površinama, vlasnici bi ljubimce trebalo da šetaju sami i na propisanoj, bezbednoj udaljenosti od ostalih.

Dozvole za kretanje

Kretanje u toku policijskog časa omogućeno je i svima onima koji poseduju dozvolu za to, koju je moguće dobiti i elektronskim putem. Tu se prvenstveno misli na dozvole za privrednike, poljoprivrednike i građane koji brinu o drugima.

Poljoprivrednici u Srbiji, kako je više puta rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, mogu potpuno slobodno da izađu na njive i obavljaju prolećnu setvu, pod uslovom da su na poljoprivednoj mehanizaciji.

Dežurne apoteke i pumpe

Maloprodajni objekti ne rade tokom policijskog časa, ali su dežurne pojedine apoteke i bezinske pumpe.

Kada je u pitanju Apoteka ustanova „Beograd“ njene tri apoteke dežuraju 24 sata, pa i tokom policijskog časa. Reč je o apoteci „Prvi maj“, u Ulici Kralja Milana 9, apoteci „Bogdan Vujošević“, u Bulevar maršala Tolbuhina 30 u Novom Beogradu, kao i apoteci Gornji Grad u Lazarevcu.

I pojedine apoteke iz privatnog lanca BENU dežuraju tokom policijskog časa. Neprekidno 24 časa dnevno rade apoteke Benu na Đermu u Bulevavaru kralja Aleksandra 182, u Pančevu u Ulici Olsobođanje 4A, u Nišu u Vizantijskom bulevaru 1A i u Novom Sadu u Bulevaru Mihajla Pupina 9.

Određene benziske stanice NIS  Gasproma rade 24 časa i dostupne su za snabdevanje državnih organa, zdravstvenih i drugih javnih institucija, kao i pravnih i fizičkih lica sa posebnim dozvolama za kretanje tokom trajanja policijskog časa. Spisak tih stanica na području cele Srbije možete naći ovde.

I kompanije OMV ima dežurne benzinske stanice. U Beogradu su to one na Adi Ciganliji i u Ulici Jurija Gagarina, u Novom Sadu u Partizanskoj ulici, u Nišu u Bulevaru Vizantije, u Čačku u Bulevaru oslobodilaca i u Kraljevu u Ulici Dušana Popovića.

Pročitajte još: Sve što treba da znaš i pripremiš za karantin od 84 sata.