Jako nevreme, koje je polovinom juna ove godine pogodilo okolinu Pranjana, izazvalo je bujanje reke Kamenice koja je napravila veliku štetu. Vodena stihija odnela je dva mosta. Iako je ministar građevine Tomislav Momirović odmah obišao ovaj kraj i obećao da će mostovi biti hitno sanirani, ništa nije urađeno, a meštani su primorani da prelaze preko nebezbednih mostova.

Most u selu Bogdanica koje pripada opštini Gornji Milanovac, koji je oštećen u junskim poplavama, i dalje je rizičan za prelazak. Ali, meštani nemaju alternativu. I pored obećanja države da će u rekordnom roku biti završen, radovi još uvek nisu počeli, a zima je na pragu. Velika je sreća da most nije do kraja potonuo i neko do sada stradao.

Foto: Nova.rs

„Imam decu i unuke u Čačku. Kada dolaze kod mene, prvo automobilom stanu ispred mosta, i onda ga pešice prelaze. Plaše se da ne potonu“, kaže Dragica Miletić iz Bogdanice.

„Strahujemo i plašimo se kada prelazimo. Nemamo drugu alternativu. Rizikujemo prelazeći. Ima puno starih koji sami žive. I ja sam jedan od njih“, kaže Radoje Miletić.

Foto: Nova.rs

Odmah nakon nastale štete, pranjanski kraj su posetili Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac i Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Najavili su da će hitno obezbediti prohodnost puteva, a da će uz pomoć države biti izgrađeni i novi mostovi.

„Mi ćemo kao vlada stati iz opštine Gornji Milanovac, i iza predsednika. Brzo ćemo intervenisati kako bi radovi mogli što pre da započnu. Kako bi što pre sanirali infrastrukturu, i da zaboravimo sve što se desilo iza nas“, rekao je Momirović dan nakon poplave.

Foto: Printscreen Nova.rs/Video

A onda je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević pre mesec dana ponovo najavio početak radova. Rekao je da se izgradnja dva potpuno nova mosta očekuje ove jeseni, i da će novi mostovi biti u funkciji do narednog proleća.

Još jedan most, iako drveni, bujica je oštetila u junskim poplavama. Njega je potpuno odnela, i odsekla oko dvadesetak domaćinstava.

„Vidite kako prelazimo. Idemo koritom. Sada možemo jer je presušilo. Uskoro više nećemo moći“, objašnjava jedna grupa meštana koju smo zatekli dok prolaze s jedne na drugu obalu Kamenice.

BONUS VIDEO Kad Toma Mona pomaže: Obećao sanaciju mostova pre dva meseca, radovi nisu još počeli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar