Šarčević: Petnica mora da opstane, ali umrežena u sistem

Društvo 03. jul. 202109:35
Podeli:
Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

Specijalni savetnik predsednika države i premijerke za reformu obrazovanja i nauke, Mladen Šarčević, izjavio je da Istraživačka stanica Petnica "mora da opstane" ali da će njegov predlog biti da se "umreži u sistem istraživačkih centara koje pravimo širom Srbije, od kojih u Tršiću takav centar već uspešno postoji".

Doskorašnji ministar prosvete je napomenuo, za list Danas, da je još kao ministar zalagao za pomenuto rešenje, da je više puta o tome razgovarao i sa tadašnjim direktorom Istraživačke stanice Petnica Vigorom Majićem.

Kako je naveo, pre tri godine kada je otvoren centar u Tršiću, pokušao je da uvede Petnicu u sistem, ali su „oni tada iz kabineta premijerke dobili ekskluzivno pravo na pet godina da kao grupa gradjana vode Petnicu na način kao što postoji godinama, što je bio pokušaj da se njima neke zasluge za narod ozvaniče“.

„Ja sam ukazivao da oni u Petnici nemaju tu pedagošku kompenentu i da je kad deca borave u takvoj ustanovi najsrodnije da važe pravila koja postoje u učeničkim domovima, gde imate vaspitačku službu, dežurne noću i niz drugih procedura koje moraju da postoje u takvim kolektivima. Petnica je bila previše nadobudna ili slavna sama sobom da bi se time bavila, a vidite kako se to loše završilo“, rekao je Šarčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar