Zoran Pašalić / Foto: Medija centar Beograd

Zaštitnik građana zatražio je od Poverenika za informacije od javnog značaja da proveri da li je Istraživačka stanica Petnica u skladu sa zakonom prikupljala lične podatke polaznika njihovih programa, u cilju zaštite interesa i prava deteta.

Ombudsman je od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja zatražio podatke o tome da li su akreditovani programi stručnog usavršavanja nastavnika koje organizuje, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je zaštitnik nastavio kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada na osnovu medijskih napisa o seksualnom zlostavljanju polaznica u Petnici, zbog sumnje da je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava deteta i mladih, između ostalih i prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Ombudsman je pitao Poverenika da li je bilo u skladu sa zakonom prikupljanje podataka kao što su materijalne mogućnosti porodice da pomogne u dodatnom obrazovanju deteta, da li je i kod koje osiguravajuće organizacije učenik osiguran, fotografija učenika, broj mobilnog i broj kućnog telefona učenika.

Takođe, da li je u skladu sa zakonom prikupljanje podataka putem formulara kao što su imena roditelja ili staratelja, njihovo zvanje i zanimanje i naziv ustanova u kojima rade, imena i zanimanja članova porodičnog domaćinstva.

Zatražena je i provera zahteva za dostavljanje preporuka nastavnika i školskog psihologa ili pedagoga što se tražilo prilikom konkurisanja.

Od Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja zaštitnik je zatražio je da ga u što kraćem roku obavesti da li je od 2011. do 2021. godine neki od programa udruženja „IS Petnica“ bio među odobrenim programima stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, koji program je u pitanju i u kom periodu je bio odobren.

Komentari

Svi komentari (0)