Mitropolit Porfirije apeluje: Pridržavajte se mera

Društvo 21. nov. 202015:21
Podeli:
Porfirije
Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije apelovao je danas na sve vernike, koji će dolaziti u Hram Svetog Save da se oproste od patrijarha Irineja, kao i sutra, na njegovu sahranu, da se zbog pandemije korona virusa pridržavaju svih epidemioloških mera i saveta struke.

Mitropolit Porfirije je za Tanjug rekao da se telo patrijarha Irineja već nalazi u Hramu, koji će, kako kaže, biti otvoren sve do 9 časova u nedelju ujutru, kako bi vernici mogli da dođu i odaju počast i uzmu poslednji blagoslov na zemlji od njegove svetosti.

Podsetio je da Sveta liturgija sutra počinje u 9 časova, a nakon toga će se služiti i opelo.

U Hramu Svetog Save, gde se nalazi telo patrijarha, biće samo episkopi koji će služiti liturgiju i sveštenstvo, a narod će, objašnjava, ulaziti u mimohodu sa adekvatnim rastojanjem i prolaziće pored odra gde će moći da iskaže počast i poštovanje.

„Može da se zastane nekoliko trenutaka, da se uputiti molitva Gospodu i onda svako treba da izađe iz hrama. Ispred hrama će biti postavljeni video bimovi i narod će moći da na taj način učestvuje u liturgiji, da se svi zajedno pomolimo Bogu za mir u svetu i za upokojenje duše našeg patrijarha“, rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit je istovremeno apelovao, odnosno to preneo kao zahtev da svi dođu sa maskama, a ako je neko ne bude imao, dobiće je od obezbeđenja koje je zaduženo za organizovani doček naroda.

„Crkva apeluje na sve vernike da se u potpunosti pridržavaju svih epidemioloških mera, jer svaka reč je suvišna da bi nas ubedila koliko je situacija zaista ozbiljna“, poručio je mitropolit.

Telo upokojenog patrijarha biće položeno u kriptu, a zbog okolnosti tu će biti prisutni samo episkipi i sveštenstvo. U Hramu će biti prisutni i državni vrh Srbije, RS i Crne Gore.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar