Foto: Promo Aleksandar Stefanovic/Medija centar/mionica.rs

Dugogodišnja direktorka srednje turističko - ugostiteljske škole u Mionici Katarina Čarapić za Nova.rs ispričala je da je opštinsko rukovodstvo pokušalo da na njeno mesto "progura" kandidata sa podrškom Srpske napredne stranke, ali predsednik opštine Bojan Janković demantuje da se na bilo koji način mešao u konkurs za izbor direktora te škole ili bilo koje druge ustanove u tom mestu.

Pročitajte još:

Konkurs za izbor direktora srednje turističko – ugostiteljske škole u Mionici svakako je uzburkao duhove u tom mestu.

Sa jedne strane, dugogodišnja direktorka Katarina Čarapić kaže za Nova.rs da je predsednik opštine Mionica Boban Janković od nje tražio da ne konkuriše ponovo za izbor na tu funkciju, kako bi na njeno mesto došao njen protivkandidat koji uživa podršku Srpske napredne stranke.

„Bila sam vrlo zbunjena kada je predsednik opštine to predložio, pošto sam sa njim do sada imala dobru saradnju. Čak sam razmišljala o tome da ga poslušam, kako ne bi pravila neke velike probleme, ali onda sam shvatila da nemam nikakvog razloga za to – zašto se ne bih odazvala na konkurs kada znam da moj protivkandidat nije stručan, i kada znam da imam podršku kolektiva i rezultate iza sebe?

Katarina Čarapić Foto: promo Aleksandar Stefanovic/Medija centar

„Bilo bi apsurdno da ne konkurišem i da konkurs propadne“, ispričala nam je Čarapić, uz napomenu da je njenu kandidaturu podržalo i Nastavno veće škole, dok je, sa druge strane, Školski odbor, kako kaže, pod pritiskom Srpske napredne stranke, glasao protiv njene kandidature za direktorsku poziciju.

U isto vreme, kako kaže, ispostavilo se da prijava njenog protivkandidata nije prihvaćena od strane konkursne komisije, pošto nema odgovarajuću stručnost da predaje u srednjoj turističko – ugostiteljskoj školi, pa ne može biti ni direktor.

Kompletna konkursna dokumentacija završila je u Ministarstvu prosvete na odlučivanju, kaže Čarapić.

Janković: Njoj je istekao mandat, nema stranačkog interesa

Predsednik opštine Mionica Boban Janković iz Srpske napredne stranke, međutim, demantuje sve tvrdnje Katarine Čarapić osim jedne – da je zaista postojala dobra saradnja između nje kao direktorke, Srednje turističko – ugostiteljske škole „Mionica“ i lokalne samouprave.

„Smatram da je ona dobar i kvalitetan prosvetni radnik. Istekao joj je mandat na mestu direktora škole, i raspisan je konkurs za popunjavanje tog mesta. Mislim da niko nema tapiju na bilo koju funkciju za koju se raspisuje konkurs, to je kao kad bih se ja ljutio što još neko na izborima želi da bude predsednik opštine“, rekao je Janković za Nova.rs.

Boban Janković Foto: mionica.rs

On izričito demantuje i da je tražio od Katarine Čarapić da se ne kandiduje za reizbor, kako bi „stranački čovek“ došao na mesto direktora te srednje škole. Insistira i na tome da niko od direktora škola na teritoriji Mionice nije član SNS, a demantuje i da je bilo pritisaka na Školski odbor.

„Jedino što sam joj rekao je da smatram da nije u redu da direktor obrazovne ustanove zastupa tezu da je zemlja ravna ploča“, rekao nam je Janković.

Čarapić: „Moram da se nasmejem na to što Janković priča“

Kada smo Katarinu Čarapić kontaktirali kako bi zabeležili njen odgovor na Jankovićevu tvrdnju o sadržaju razgovora, prvo što je rekla je da „mora da se nasmeje od sve muke na to što predsednik opštine priča“.

„On to meni nikada nije rekao. Ono što mogu da potvrdim je da mi je rekao šta mi je ‘zamereno’: bila sam na protestnoj litiji u junu u Beogradu, a oni to razumeju kao da sam išla protiv vlasti, iako se radi o duboko ličnom činu.

Sa druge strane, nikada nisam tvrdila da je zemlja ravna ploča, ni kao prosvetni radnik i direktorka, a ni kao privatno lice“, poručuje Katarina Čarapić.

A konkurs u mioničkoj školi?

Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Katarina Čarapić kaže da je sada sve „u rukama“ ministra prosvete Mladena Šarčevića, i da se odluka u ovakvim slučajevima donosi uglavnom za oko mesec dana. Sa druge strane, za predsednika opštine Bobana Jankovića verovatnije je da će konkurs biti – ponovljen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare