Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ministar prosvete Mladen Šarčević ekspresno je doneo odluku o razrešenju dvoje direktora škola u Sremskoj Mitrovici, jer su se u isto vreme našli i na listi odbornika "Grad za sve nas". Međutim, sukob interesa nije mu smetao kada je na mesto vd direktora škole u Šapcu "Jevrem Obrenović" postavljena odbornica SNS Svetlana Stanković. Puna tri meseca Stanković je obavljala dve funkcije istovremeno, a zanimljivo je da se i trenutno nalazi na mestu direktora škole, iako se na poslednjim izborima ponovo kandidovala za odbornika SNS.

Da podsetimo, Nataša Zec i Aleksandar Umetić smenjeni su sa mesta direktora osnovnih škola „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku i „Branko Radičević“ u Kuzminu, jer su kako je Šarčević objasnio za Nova.rs, bili u sukobu interesa. Da su u sukobu interesa ne piše u njihovim rešenjima o razrešenju, već je kao razlog navedeno da na sednicama Školskog odbora nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata, kao i da u nekim odeljenjima nisu izabrani predstavnici Saveta roditelja, te da nema evidencije o održanim roditeljskim sastancima.

Komentarišući ovaj slučaj Šarčević je za Nova.rs rekao:

„Ja se nikada nisam kandidovao za političku funkciju i bio istovremeno direktor državne škole. Razlozi inspekcije su veoma dovoljni. Ako poznajete zakon i struku… Nema “kraduckanja”.

Ministar se, dakle, poziva na sukob interesa. Interesantno je, međutim, to da mu sukob interesa nije smetao kad je odbornica SNS iz Šapca Svetlana Stanković postavljena na mesto direktora škole „Jevrem Obrenović“ u decembru prošle godine.

Rampa Agencije

Kako se jasno vidi u dokumentima u čiji je posed došla redakcija Nova.rs, Stankovićeva je na mesto vd direktora škole postavljena 27. decembra 2019. godine, što možda i ne bi bilo čudno da u isto vreme nije bila odbornica Skupštine grada Šapca. Upravo iz tog razloga Školski odbor odbio je da sa njom potpiše ugovor o radu, dok se Agencija za borbu protiv korupcije po njihovom dopisu ne izjasni da li je Stankovićeva u sukobu interesa.

Mišljenje Agencije za borbu protiv komisije je bilo da Stankovićeva jeste u sukobu interesa i dostavljeno je Skupštini grada Šapca 30. januara 2020. godine, o čemu je zvanično obavešten i ministar prosvete. Na sajtu ministarstva 7. februara ove godine postavljeno je obaveštenje:

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja po dobijanju dopisa iz Gradske uprave Šabac a u vezi sa pravnim statusom v. d. direktorke Osnovne škole „Jevrem Obrenović“, Svetlane Stanković će preduzeti mere iz svoje nadležnosti i u skladu sa zakonom postupiti u najkraćem roku“.

Ministar, međutim, nikada nije reagovao na ovaj dopis, niti postupio po obaveštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva prosvete. Stankovićeva je ostavku na mesto odbornika podnela tek 13. februara, ali je ona usvojena 4. marta, što znači da je praktično od decembra do marta bila u sukobu interesa i ministar je to znao.

Na raspisanim izborima u Šapcu u martu 2020, Svetlana Stanković opet se našla na listi odbornika SNS.

Tu, međutim, nije kraj neregularnostima.

Svetlana Stanković, odbornica SNS u Šapcu
Svetlana Stanković Foto: printscreen/TV KCNZ

Inspekcija kao kaznena ekspedicija

Iako je po zakonu bila dužna da po odluci Školskog odbora raspiše konkurs za direktora škole najkasnije do 27. februara, ona to nikada nije uradila. Tog 27. februara ministar Šarčević raspušta školski odbor, koji uporno nije želeo da potpiše sa Stankovićevom ugovor o radu, jer se nalazi u sukobu interesa. U međuvremenu, 27. juna Svetlani Stanković zvanično ističe mandat vd direktora u trajanju od šest meseci, a ona do danas nije obavestila zaposlene o tome da joj je ugovor istekao, pa s obzirom da se i dalje nalazi na toj funkciji, pretpostavka je da joj je mandat produžen.

Pod znakom pitanja i smena prethodne direktorke

Interesantno je i to da je prethodna direktorka škole Jelena Jevrić smenjena zbog izveštaja Republičke prosvetne inspekcije koja je utvrdila desetak neregularnosti u radu škole „Jevrem Obrenović“. Jevrićeva je uložila prigovor na zapisnik, koji joj je odbijen, a zatim joj je naložen rok da sprovede mere inspekcije. Jevrićeva je preduzela sve mere predviđene zapisnikom i izvestila inspektorku dva dana pred razrešenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare