Foto: Ministarstvo prosete

Đorđe Milićević, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preuzeo ovlašćenja ministra prosvete do izbora novog ministra, na konferenciji povodom okončanja i realizacije završnog ispita, čestitao je učenicima osmog razreda na uspešno obavljenom završnom ispitu i završetku osnovne škole, kao i svima koji su svojim odgovornim radom omogućili da realizacija protekne u najboljem redu. Objavljeni su konačni rezultati male mature, a svršeni osnovci najbolje rezultate pokazali su na testu iz hemije.

“Zahvaljujući viziji, inventivnosti i kontinuiranom ulaganju Vlade Republike Srbije u razvoj IKT sistema i digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, obave elektronski na jednom mestu, na portalu Moja srednja škola”, naveo je ministar uz čestitke malim maturantima na završenom osnovnom obrazovanju.

Završni ispit u junskom roku polagalo je 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99,7 odsto generacije i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih ili 72 odsto prijavljenih, saopšteno je na konferenciji.

Za učenike koji nisu bili u mogućnosti da u prvom roku polažu ispite, u periodu od 16. do 18. avgusta biće održan drugi rok, uz sprovođenje identične procedure kao u junu.

Kragujevac polaganje testa iz matematike Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Milićević je rekao da će učenici listu listu želja moći da podnesu putem portala Moja srednja škola uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka 30. juna do 15 časova, kao i da će popunjavanje liste želja i upis u srednju školu preko portala moći da urade i svi oni koje se trenutno nalaze u inostranstvu.

Lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, biće objavljena 3. jula na portalu Moja srednja škola, što je prema Milićevievim rečima, deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

Prosečan broj bodova po testovima

Na sva tri testa učenici su imali po 20 pitanja koja su nosila isto toliko bodova.

Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ova generacija osmaka na testovima je ostvarila sledeće prosečne rezultate – srpski (10,73), matematika (11,89) , dok su  za treći izborni test na raspolaganju imali pet predmeta.

Na izabranom testu najbolja su postignuća bila iz predmeta koji su učenici najmanje birali – hemija (16.06) i fizika (15.57), iz geografije su ostvarili (14.63), biologije (13.93), a iz istorije (13.59) bodova.

Pored testova na srpskom jeziku, učenici su polagali i testove na osam jezika nacionalnih manjina.

Prema ministrovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, predviđena su  75.853 slobodna mesta.

Najviše mesta po obrazovnim profilima planirano je u gimnazijama 24 odsto, zatim u elektrotehnici 11 odsto, ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10.4 odsto, a na dualnim profilima predviđena su 3.782 slobodna mesta.

Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Milićević je naveo i da su tokom prošlogodišnjeg upisa osmaka najveći indeks popularnosti imali smerovi gimnazija u Novom Sadu i Beogradu. Takođe, veliki indeks popularnosti imali su i obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru i Zemunu.

Iz republičkog budžeta uloženo preko 300 miliona dinara za digitalizaciju celog procesa

Na konferenciji organizovanoj povodom završnog ispita malih maturanata, saopšteno je da je iz budžeta Republike Srbije za poslednje četiri godine uloženo 177 miliona dinara u softvere za završni ispit i portal Moja srednja škola, kao i 136 miliona za  štampače sa licencama, skenere, monitore, bar kod čitače i laptopove.

BONUS VIDEO: Mala matura veliki stres – mora li tako?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar