Foto: Nemanja Jovanović

Pregledanje testova iz maternjeg jezika koje je za prvu smenu bilo planirano u 14 časova, pomereno je zbog reorganizacije rada, s obzirom da je ove godine povećan broj skening centara, kažu u Ministarstvu prosvete i tako demantuje navode da je reč o padu sistema.

Informaciju o odlaganju pregldanja testova na društvenim mrežama objavila je Dragana Rakić iz Demokratske stranke.

Testom iz srpskog jezika danas je počela „Mala matura 2023“, odnosno završni ispit za sve male maturante u Srbiji. Ispit je počeo jutros u devet sati, a đaci su imali na raspolaganju 120 minuta da odgovore na 20 pitanja iz maternjeg jezika. Dan kasnije đaci će rešavati zadatke iz matematike, dok je u petak 23. juna predviđen treći test gde će polagati jedan od pet ponuđenih predmeta – istorija, geografija, fizika, hemija, biologije.

Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju – 38 odsto, geografiju – 29 odsto, istoriju – 16 odsto, hemiju – devet odsto i fiziku – osam odsto.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola.

Za prigovore učenika na preliminarne rezultate rezervisani su 25. i 26. jun. Elektronskim putem se prigovori mogu poslati 25. juna, a dan kasnije mogu se predati u matičnoj školi.

Pročitajte još:

Konačni rezultati male mature biće objavljeni 28. juna, a 29. i 30. juna popunjavaju se liste želja (elektronski ili neposredno u školi).

Konačni rezultati raspodele po školama biće objavljeni 3. jula.

Đaci koji ne uspeju da dođu do mesta u srednjoj školi, imaće šansu u drugom krugu, koji počinje odmah po objavljivanju rasporeda učenika u prvom krugu, dok će treći upisni krug biti 24. i 25. avgusta.

BONUS VIDEO: Mala matura, veliki stres: Mora li tako? – gosti Snežana Romandić i Ana Vlajković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar