Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U poslednja 24 sata u Srbiji je kao pozitivno na koronavirus označeno još 5.446 ljudi, a preminulo je 32 građana.

Testirano je 18.288, a na respiratorima je 209.

***

U Srbiji je juče evidentiran 5.201 pozitivni na koronavirus, a preminula je još 31 osoba. Testirano je 17.782 građana ukupno , a na respiratorima je 211 pacijenata.

***

U Srbiji je u periodu od 1. aprila 2020. do 31. januara 2021. godine umrlo 17.090 ljudi više nego inače, od čega je od posledica korone umrlo 4.000. Britanski list Ekonomist navodi da koliko god bile sumorne cifre umrlih od korone koje svetske vlade svakodnevno objavljuju, broj umrlih od kovida 19 je možda još veći.

Na listi 50 zemalja sa “prekomernim smrtima”, Srbija je na sedmom mestu, posle Perua, Rusije, Severne Makedonije, Bugarske, Litvanije i Meksika.

***

Nama nije neophodno pisanje britanskog lista da bismo ustvrdili da sa našom zvaničnom statistikom nešto ne štima. O tome već mesecima govore istraživački mediji, a za istinu i realne brojke uveliko se bori i na tome insistira iskusni epidemiolog Zoran Radovanović. Naš sagovornik upozorava na fenomen „svesnog krivotvorenja podataka“.

„The Economist navodi razloge prividno manjeg umiranja od kovida 19 koji su posledica nenamernih propusta u evidentiranju. Ti argumenti stoje, ali mi smo u Srbiji nesavršenostima administrativne prirode dodali jedan nov kvalitet: svesno krivotvorenje podataka. Odstupanja od istine bila su takvih razmera da sam ih letos nazvao najvećom podvalom u preko 800 dugoj istoriji srpske medicine”, primećuje Zoran Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar