Tatjana Adžić Vukičević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U batajničkoj bolnici zaražena su 24 zdravstvena radnika - 14 sestara i 10 lekara, svi imaju blaže forme bolesti. Direktorka ove ustanove Tatjana Adžić Vukičević kao razloge zaražavanja lekara izdvaja premor i dugu izloženost virusu.

„Najverovatnije premor i duža eskpozicija ovom virusu. Od marta smo pod presijom, pritiskom, neprestanim radom. Naročito kolege ansesteziolozi. Klinika u kojoj ja inače radim, Klinika za pulmologiju, je treći put u kovid režimu, čistila se i vraćala“, objašnjava uslove rada i funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Ona i njene kolege nisu mogle na odmor.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Iz 2019. mi je ostalo 7 dana, a iz 2020. ceo odmor, pa znate li vi šta je to“, umorna je doktorka Adžić Vukičević, ali je istovremeno i spremna da nasatvi borbu zajedno sa svojim kolegama.

Smene pod skafanderima i punom zaštitnom opremom traju od šest do osam sati. Znoj i stres – u takvim uslovima rada naša sagovornica je za mesec i po dana, koliko je na čelu nove bolnice u Batajnici, izgubila četiri kilograma.

Kafenisanje…

Srbija je zbog korone izgubila više od 100 zdravstvenih radnika. U poslednje vreme kao mesta i situacije na kojima se lekari zaražavaju pominju se i pauze za kafu. Posle ovakvog izlaganja logično pitanje za doktorku Adžić Vukičević bilo je – imaju li lekari u njenoj bolnici vremena za ispijanje kafe?

„Nema se previše vremena“, odgovorila je.

Protekle nedelje veliku buru izazvala je izjava epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona o tome kako se lekari zaražavaju:

„Mi imamo neka saznanja, u okviru nekih klinika, da je do zaražavanja dolazilo uglavnom izvan bolnica. To bi trebalo oni koji rukovode tim kovid bolnicama da vrlo jasno kažu. Imamo i jednu uočenu situaciju, da je često dolazilo do zaražavanja na mestima gde se ispijala kafa i tih kratkih pauza“.

Nova.rs obišla je Bolnicu u Batajnici, prošla je i kriz crvenu zonu. Sudeći po onome što smo videli, sva je prilika da tamo nema mnogo vremena za pauziranje i kafenisanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare