Foto: Privatna arhiva

Udruženje "Naša mesna zajednica" saopštilo je da je izvođač radova tražio ustupanje parkinga Osnovne škole "Veljko Dugošević" zbog izgradnje stambenog kompleksa Viva rezidensis (Viva Residences) na Zvezdari, čiji je investitor kompanija Milenijum tim (Millennium Team).

Firma Struktura koncept d.o.o (Structura Concept) je izvođač radova firme Milenijum tim koji gradi stambeno-poslovni kompleks Viva rezidensis od preko 34.000 kvadrata sa 184 stana i 271 parking mestom na mestu nekadašnjeg Instituta Goša, podseća „Naša mesna zajednica“.

Institut Goša je srušen u novembru 2018, nakon što je prodat Milenijum timu, a nalazi se pored Osnovne škole „Veljko Dugošević“ na Zvezdari.

Sruktura koncept je, kako se navodi u saopštenju, 8. septembra 2023. uputila OŠ „Veljko Dugošević“ molbu za korišćenje parkinga u školskom dvorištu od septembra 2023. do decembra 2024.

Zabrinuti roditelji su, kako se dodaje, kontaktirali Udruženje „Naša mesna zajednica“ koje se tim povodom obratilo školi.

„U molbi Struktura koncepta se traži da škola ustupi deo školskog dvorišta, parking i deo pristupnog puta iz ulice Milana Rakića za potrebe odlaganja materijala i opreme, parkiranje dostavnih vozila i gradilišne kontejnere. Obrazloženje koje je dato zašto škola treba da ustupi parking i pristupni put je što izvođač radova ima ‘potencijalni problem sa povećanom znatiželjom učenika koju čak i uz punu pozornost nastavnika ne mogu da kontrolišu, naročito ne pri dolasku učenika u školu’“, navodi se u saopštenju „Naše mesne zajednice“.

Dakle, umesto da Struktura koncept preduzme dodatne mere zaštite gradilišta, ova firma je predložila zauzimanje javne površine zarad širenja gradilišta, dodatno ugrožavnje bezbednosti učenika i nastavnika i jednom rečju zamenila teze, ocenjuju iz „Naše mesne zajednice“.

U molbi se takođe navodi da se parking i pristupni put nalaze u zoni krana koji svakodnevno opslužuje gradilište građevinskim materijalom i opremom i daje se preporuka da se zona parkinga u dvorištu škole ne koristi od strane nastavnika kao i da pristupni put ne koriste učenici i zaposleni škole.

PROČITAJTE JOŠ

„Predstavnici firme Struktura koncept su prisustvovali sednici Školskog odbora održanoj 12. septembra i detaljnije izložili svoj predlog odnosno molbu. U zapisniku sa sednice je navedeno da je planirano da do decembra 2024. godine velika jama dubine skoro 40 metara koja sada postoji na gradilištu bude popunjena. Ostaje nejasno kako izvođač radova planira da obezbedi jamu duboku 40 metara, što je oko 12 spratova, sa ogradom koja jedva da nadmašuje ogradu školskog dvorišta“, upozoravaju iz „Naše mesne zajednice“.

U ovom udruženju smatraju i da izvođač radova treba da uloži dodatne napore i bolje obezbedi gradilište zbog blizine škole i ugroženosti učenika i nastavnika.

„Takođe ne vidimo nikakvu opravdanost u zauzimanju parkinga i dela školskog dvorišta zarad proširivanja gradilišta što se predstavlja kao povećanje nivoa bezbednosti i razumemo opravdanu zabrinutost i protivljenje roditelja“, poručuje se u saopštenju.

Školsko dvorište, kako se ističe, treba da koriste deca za igru i da u njemu budu bezbedna, a ne da ga investitor koristi kao magacin i da proširuje gradilište.

BONUS VIDEO Poslednji relikt velike zemlje: Na mestu hotela Jugoslavija niču neboderi od 155 metara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare