Akademik Vladimir Stevanović
Akademik Vladimir Stevanović. Foto: Medija centar

Predsednik Odbora SANU za izučavanje flore i vegetacije, biolog, botaničar, ekolog, biogeograf, prof. dr Vladimir Stevanović kaže za Nova.rs da je na pismo koje su članovi SANU poslali Ministarstvu rudarstva odgovorio Rio Tinto, pri čemu je akademike izvređao a da nije ponudio adekvatne odgovore na važna pitanja.

Početkom maja je u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održan skup pod nazivom „Projekat Jadar: Šta je poznato?“, nakon čega je organizacioni odbor skupa Ministarstvu energetike i rudarstva uputio mišljenje u kome dovodi u pitanje opravdanost projekta rudnika u dolini Jadra.

Povezane vesti:

Potpisnici ovog pisma bili su akademici Vladimir Stevanović, Velimir Radmilović i Bogdan Šolaja.

Na to im je umesto od Ministarstva, odgovor stigao od Rio Tinta.

“Rio Tinto je Ministarstvu verovatno kao partner poslao odgovore, a oni nama samo prosledili. Sad mi ne znamo kome treba ponovo da ogovaramo, Ministarstvu ili Rio Tintu. Ali odgovorićemo, naravno, mada već vidimo da to nema smisla, a možda oni i žele da to tako bude”, kaže akademik Stevanović za Nova.rs.

Objašnjava da su, odgovorajući na brojne primedbe vezane za projekat “Jadar” iz Rio Tinta generalno nevali kako su članovi SANU dali paušalne ocene, da su te ocene netačne, kao i da su svesno uznemiravali javnosti.

“Izvređali su nas ali u suštini nisu odogovorili ni na jedno pitanje kako treba”, kaže Stevanović.

Navodi da su na čitav niz pitanja iz Rio Tinta odgovorili sa: ‘Šta hoćete, mi još nismo završili ni Studiju uticaja na životnu sredinu, mi smo na pola puta a vi nama postavljate takva pitanja”.

“Kada da postavljamo pitanja? Kada bude sve gotovo? U pitanju je projekat koji je od vitalnog značaja za zemlju i za stanovništvo, a o takvim projektima bi odmah trebalo da se raspravlja, još na nivou idejnog projekta – da se vidi da li to može ili ne može da se radi, koliko to košta”, poručuje akademik.

VIDEO: Nova.rs u Jadru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare