Meštani sela Baluga kod Čačka traže sastanak sa Aleksandrom Vučićem

Društvo 29. sep. 202112:51 > 12:55
Podeli:
Foto:Ljubica Sokuć/Nova.rs

Stanovnik sela Baluga kod Čačka, Bratislav Simović uputio je pismo državnom rukovodstvu u kome traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da primi meštane tog sela kako bi ga upoznali sa problemima koje imaju zbog izgradnje auto-puta Preljina – Pojate, čija deonica prolazi kroz preljinsku Balugu.

Na to ga je podstakao sastanak sa predstavnicima konzorcijuma koji se bavi izgradnjom Moravskog koridora, na kome se govorilo o realizaciji tih radova.

„Moram priznati da sam ja lično impresioniran brzinom izvođenja radova na terenu, ali i moram naglasiti da očekujem istu brzinu i u rešavanju problema koju imaju građani duž trase ovog auto-puta. Voleo bih da nas pozovete, mene i par meštana, da Vam predočimo o kakvim se problemima radi i koja su nam ustavna prava pogažena“, navodi Simović.

Dodaje se da su mnogi nezadovoljni meštani sela Baluga hteli da krenu traktorima za Beograd na protest, ali da su odsutali jer je „sve to već viđeno, a i bilo je džaba“.

„Nadamo da ćete prihvatiti ovaj predlog, ujedno i molbu nas gradjana Srbije koje institucije ove države slabo razumeju, iako pričamo srpskim jezikom, za razliku od ljudi iz pomenutog konzorcijuma koji pričaju engleski ili izvođača radova na Moravskom koridoru koji pričaju turskim jezikom“, navodi se u pismu.

Foto:Ljubica Sokuć/Nova.rs

Simović je pre nekoliko dana, takođe, u ime meštana Baluge, uputio pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić u kome je zahtevao „hitnu isplatu“ zemlje koja im je eksproprisana za izgradnju auto-puta Preljina – Pojate i nadoknadu za useve koje su proletos posejali, a nisu uspeli da uberu jer su uništeni početkom radova na izgradnji trase auto-puta.

Meštani preljinske Baluge su se pre desetak dana pobunili protiv dodatne eksproprijacije njhovih plodnih njiva za odlagališta i deponovanje materijala za potrebe izgrdnje auto-puta. Posle održanog protesta, pod sloganom „Ne damo djedovinu“, ta eksproprijacija je stopirana.

Foto:Ljubica Sokuć/Nova.rs

Selo Baluga nalazi se na trasi auto-puta Preljina-Pojate, takozvanog Moravskog koridora i u tom selu biće buduća petlja i naplatna rampa za Čačak.

Podsećamo žitelji više čačanskih sela okupili su 10. septembra u Konjevćima, jer su, kako su rekli, nezadovoljni zbog dodatnog oduzimanja zemlje za eksproprijaciju kako bi se omogućilagradnja auto – puta Preljina Pojate.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Oni su nosili tranparente poput „Ne damo đedovinu“, „Ako nema zemlje, nema ni pijace, a samim tim meni za lutku od babe i dede“… U ovom prigradskom naselju nezadovoljni meštani su doterali i svoje poljoprivredne mašine, poput traktora, kamiona želeći na taj način da ukažu da ih „zemlja hrani“. Kako su rekli, veliki broj porodica ostaće bez ijednog ara najplodnije zemlje pored Zapadne Morave pa će u najvećem broju postati socijalni slučajevi.

Bonus video – Lista najbezbednijih gradova sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar