Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani Pakovraća i danas su blokirali radove na auto-putu Čačak Požega, odnosno firmu za proizvodnju betona, jer će im država, kako kažu, na silu oteti imovinu koju su godinama sticali.

„Ovde smo sami na blokadi, nema više ni kineskih radnika, ali stigla su nam nova rešenja da će nas utorak sa policijom iseliti. Pripadnici policijske uprave su dolazili i tokom noći popisali brojeve tablica sa traktora. To je bruka i sramota“, kaže za Nova.rs Miloš Nikolić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

On naglašava da će žitelji Pakovraća, ako odustanu od ove vrste protesta biti srušeni, pregaženi i uništeni.

„Danas bi trebalo, prema našim saznanjima da po pitanju naših kuća i zemljišta bude održan sastanak u Vladi Srbije, odnosno Ministarstvu građevinarstva“, napomenuo je Nikolić.

Prema njegovim rečima jedina razlika između njih i izbeglica iz ratova bivše Jugoslavije jer su dobili mizeran novac za kuće, odnosno 380 evra po kvadratnom metru.

„Država hoće da nas protera i napravi nove izbeglice. Od pravih domaćina prave siromaha. Skoro tri godine komšije ne obrađuju zemljište, iako imaju po 4 do 5 hektara. Treba živeti od nećega. Ovde je tolika prašina da ne može da se živi, a kako i da funkcionišemo bez vode“, ogorčeno kaže Nikolić.

On napominje da ima u Pakovraću veliki broj staračkih domaćinstava, ali čelnike Čačka ni oni ne interesuju.

„Neću dozvoliti da moja osmočlana treba da ostane na ulici. Činjenica je da mi deo imanja nisu oduzeli, ali ne mogu da gradim novi objekat jer nije dovoljno udaljen od budućeg auto-puta“, zaključio je Nikolić za Nova.rs

Radosav Ćosić navodi da je istekao ugovor za korišćenje njegove parcele, površine 51 ar, odnosno da je država kako kaže bespravno koristi. On se žalio čačanskoj gradskoj upravi, ali do danas nisu ništa preduzeli.

„Zvali su me da idem u 13 časova u opštinu, da, navodno reše moj problem. Ovde od prašine i otpadnih materijala ne mogu da živim, kao ni moje komšije. Kuća mi je pored firme gde se proizvodi beton, a o voću i da ne govorim“, ispričao nam je Ćosić koji sa svojim petočlanim domaćinstvom živi isključivo od poljoprivrede.

Žitelji Pakovraća kažu da je neprodužavanje zakupnine za pracelu na kojoj se firma nalazi samo jedan od problema koji oni imaju sa eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje auto-puta.

Oni ističu da im još nije plaćeno zemljište i kuće koji im se oduzimaju zbog izgradnje ove brze saobraćajnice, a da su dobili rešenja o prinudnom iseljavanju i da strahuju od sudskih izvršitelja.

„Mi imamo 15 domaćinstava u Pakovraću koja se sude sa državom zbog oduzimanja kuća za potrebe izgradnje trase auto-puta jer nismo bili zadovoljni sa ponuđenom cenom, a mnogo više njih se sudi zbog oduzimanja parcela“, zaključili su nezadivoljni meštani.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sudski procesi nezadovoljnih meštana Pakovraća zbog eksproprisane zemlje traju dve godine kako ocenjuju odugovlače se bez opravdanja.

Meštani koji protestuju ističu da nemaju gde da se presele i ogorčeni su što država prvo nije isplatila eksproprisano zemljište i kuće, pa tek onda počela izgradnju auto-puta.

Odlučni su da ostanu na blokadama sve dok ne dobiju garancije od nadležnih institucija da će svi njihovi problemi koji se odnose na eksproprijaciju biti rešeni.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

BONUS VIDEO Meštani Pakovraća: Od čega i gde da živimo kad nas isele?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar