Prava drama se odigrala danas u Pakovraću kod Čačka, jer meštani tog sela nisu hteli da izađu iz svojih kuća koje treba da se ruše zbog izgradnje auto-puta od Čačka do Požege.

Oni kažu da ne mogu da dozvole da ih isteraju iz svojih domova, jer su im ponudili skandalozno niske cene, kako za objekte, tako i za zemljište.

PROČITAJTE JOŠ

Smatraju da država hoće da ih prevari, kao što je to bio slučaj sa brojnim žiteljima koji su se nalazili na trasi brzih saobraćajnica.

„Ovo je bruka za našu zemlju. To je viđena stvar. Ovde sam od kada sam se udala sa19 godina. Od poljoprivrede sam odškolovala tri ćerke koje su završile fakultete. Sve od zemlje, tj. kultura koje su mi bile osnovni prihod. Četiri hektara su mi uzeli, uništili su mi preko hiljadu stabala voća. Sada je došlo vreme da mi se uzme i kuća, i dvorište, a ostalo mi je samo 40 ari. Njih neću dati, ako treba leći ću pod buldožer i ići u zatvor. Jedno rade, a drugo pričaju“, kaže za Nova.rs osamdesetočetvorogodišnja Zora Nikolić.

Ona ističe da njihove kuće nisu na ofingeru da ih uzima kako ko hoće.

„Neka mi daju četiri hektara zemlje i istu kuću, pa možemo da pričamo o iseljenju“, zaključila je ova baka.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Milojko Ćosić kaže da njegovo domaćinstvo broji šest članova i dodaje da je nezamislivo da u 21. veku nemaju vode skoro tri godine.

„Bili smo prvi na udaru ispred tunela Laz i najugroženiji. Molio sam nadležne iz JP“Putevi“ da pošalju veštake, procene, plate i isele, ali niko nije imao razumevanja“, kaže on za naš portal.

Prema njegovim rečima, pre dve ipo godine je iselio porodicu jer nema vode.

„Sada plaćam kiriju, a ovde u Pakovraću ni jedna jedina porodica nema dinar prihoda od zemlje, bez obzira da li je zemljište u eksproprijaciji ili nije“, istakao je Ćosić.

Foto: Nenad Nešović

Od prašine ne može ništa da poseje, posadi, a kamoli nekome da proda.

„Državu ne zanima od čega će ovaj narod da živi. Uništeni su mi zasadi maline, kupine, a kući sam prilazio u gumenim čizmama. Lepše se živelo u kamenom dobu“, objasnio je on.

Prema njegovoj oceni za sve je imalo rešenje, ali gradonačelnik Čačka Milun Todorović nije imao sluha.

„Ne znam kako ga nije sramota, i mi smo živa bića kao i oni. Sve što je obećao, slagao je. Govorio je da će nam obezbediti vodu, popraviti prilazne puteve, a od svega toga ništa. Ovo je ne daj bože. Mi nećemo dozvoliti da nas isele dok nam ne isplate građevinske objekte, zemljište i poljoprivredne kulture“, zaključio je Ćosić.

Foto: Nenad Nešović

Miloš Nikolić je istog stava kao i njegove komšije.

„Ovo je drugi put da najavljuju iseljenje, i sada ćemo, ako dođu, da ih ispratimo nizbrdo. Prete i milicijom, ali mi tražimo da nam se plate domaćinstva, kao i zemljište“, rekao nam je on.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovim rečima prvo su im isplatili 380 evra po kvadratu, a potom linearno, nakon suđenja po dva miliona dinara.

„To je inflacija pojela, a sredstva su davali bez obzira da li je kuća od 40m2 ili dve stotine što nije realno“, rekao je Nikolić.

Međutim, kako je istakao osnovni zahtev je da se plati i zemlja i okućnice.

„Nude nam od 50 do 200 dinara po m2 , a u Pakovraću su pet domaćinstava dobili po 1400 za kvadratni metar“, kaže on.

Foto: Nenad Nešović

Prema Nikolićevim rečima razlika između njih i izbeglica iz ratova bivše Jugoslavije jer su dobili mizeran novac za kuće.

„Hoće da nas proteraju i naprave nove izbeglice. Od domaćina prave siromaha. Skoro tri godine komšije ne obrađuju zemljište, iako imaju po 4 do 5 hektara. Ovde je tolika prašina da ne može da se živi, a kako i da funkcionišemo bez vode“, ogorčeno kaže Nikolić.

Ističe da ima veliki broj staračkih domaćinstava, ali čelnike Čačka ni oni ne interesuju.

„Moja osmočlana treba da ostane na ulici. Ostaje mi deo imanja, ali ne mogu da gradim novi objekat jer nije dovoljno udaljen od budućeg auto-puta“, zaključio je Nikolić za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Rušenje kuća u Pakovraćama

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare