Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani Pakovraća, čije se kuće i imanja nalaze na deonici auto puta Preljina - Požega čekali su, kako kažu, danas nadležne iz grada Čačka i JP "Putevi Srbije" da pokušaju da ih isele sa svojih ognjišta.

Prema rečima Miloša Nikolića, niko do sada nije stigao, a država nije platila ni zemlju, ni obaveze.

„Mi smo juče imali sastanak u Vladi Srbije, obećali su nam neke odgovore do petka, kada su najavili nova iseljenja. Bili su ovde pre sedam dana, ali smo ih oterali“, objasnio je Nikolić za Nova.rs.

Kako kaže, pojedini meštani pretpostavljaju da su danas odložili iseljenje i zbog obilaska predsednika Vučića koji danas boravi u Moravičkom okrugu, odnosno u Ivanici.

Prema njegovim rečima, budući da su pokušavali da oteraju ljude sa vekovnog ognjišta, u petak će, najverovatnije, doći u pratnji policije.

On kaže da ne očekuje da će ih neko iz Gradske uprave Čačka primiti i saslušati njihove probleme, jer prema njegovoj oceni lokalna samouprava nije zainteresovana za njihov problem.

„Razumem interes države da se gradi auto-put, ali i nama je važno da se plati zemljište po adekvatnim cenama, te da se u određenom roku iselimo“, stava je sagovornik portala Nova.rs.

Prema njegovim raspoloživim informacijama, petnaest domaćinstava u Pakovraću treba da se iseli iz svojih domova, ali je veliki broj ljudi kojima se oduzima zemlja. Stava je da je država morala prvo da isplati eksproprisanu zemlju, raseli žitelje, pa tek da krene u izgradnju brze saobraćajnice.

„Dakle, oni nas teraju da odemo, a mi nemamo gde. Sramota je to što nam je ponuđeno od 50 do 200 dinara po metru kvadratnom za oduzetu zemlju koja se nalazi na trasi, a građani kojima je zbog izgradnje auto-puta oduzeta zemlja na drugim lokacijama dobijali i po 1.400 do 1.700 dinara po metru kvadratnom“, objasnio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, za novac koji bi dobili je nemoguće kupiti iste površine parcela i kvadrature stambenog prostora. Nikolić podseća da je cena kvadrata skočila od momenta kada je izvršena procena kod njih.

„Nama je država ponudila 380 evra po kvadratu za kuće, a mi smo dobili ponude od preduzimača da nam prave nove stambene prostore po ceni od 800 evra po kvadratu. Biće teško da se mi ponovo skućimo“, naglasio je sagovornik portala Nova.rs.

Nikolić kaže da su veštaci građevinske struke utvrdili veće cene, ali su se žalili iz „Puteva Srbije“, pa to sada stoji na Višem sudu.

„Ako oni nisu stručni pa ko jeste, zašto su angažovani. Možda je danas milicija bila zauzeta zbog pratnje šefa države. Mi se nećemo iseljavati dok ne dobijemo adekvatnu cenu“, zaključio je naš sagovornik napomenuvši da će doći da ih prinudno isele u petak u deset i dvanaest časova.

Inače, meštane Pakovraća podržavaju i članovi neformalnog udruženja „Ne damo đedovinu“.

Kako nam je danas ispričao Bratislav Simović više od stotinu domaćinstava na trasi Moravskog koridora ima sudski spor sa državom, jer su nezadovoljni ponuđenim cenama za stambene objekte, poljoprivredne kulture, kao i zemljište koje će im biti oduzeto za izgradnju auto-puta.

„I u petak ćemo biti sa našim saborcima iz Pakovraća, nećemo dozvoliti da ih isteraju iz domova“, poručio je Simović.

Bonus video: Obrenovac, protest zbog problema sa grejanjem

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar