Beogradski centar za ljudska prava već mesecima pokušava da dođe do preciznog podatka o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa u Srbiji, ali bezuspešno. Gostujuči u jutarnjem programu tekevizije Nova S, Sanja Radivojević je podsetila da je ta organizacija od zaštitnika građana još u junu zatržaila da pokrene postupak nadzora Ministarstva zdravlja i informacionog sistema kovid 19, ali da odgovora još nema.

„Apelujemo na zaštitnika građana da to učini, kazala je Radivojević i dodala da će sledeća instanca biti poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

Nova.rs je od zaštitnika građana pokušala da dobije informaciju o tome dokle se stiglo sa takvim zahtevom i da li će biti pokrenut nadzor Ministarstva zdravalja, odgovorio je da ga pozovemo u ponedeljak, jer subota i sata nema te podatke kod sebe.

Beogradski centar za ljudska prava traži informacije i o načinu na koji funkcioniše Krizni štab, kao i o svojstvu njegovih članova. Te podatke od Vlade još nisu stigli.

„Očigledno postoji sistemski problem“, ocenila je predstavnica Beogradskog centra za ljudska prava.

Radivojević je rekla da je na na jednom onlajn skupu koji je nedavno održan, epidemiolog i  član Kriznog štaba Predrag Kon bio decidan u konstatciji da je registrovano više umrlih nego što se saopštava, kao i da je pomenuo kako je tokom celog jula sakupljao podatke.

„Hitno nam treba lekcija o ingritetu i da naučimo da odolevamo prtiscima, ako oni postoje“, poručila je Radivojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare