Beograd Gust dim iz pravca Vinče, Vinča, dim, zagađenje, zagadjenje, vazduh
Foto: Nova.rs

Monitoring kvaliteta vazduha se u Beogradu vrši u okviru lokalne mreže kojom na osnovu ugovora sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Grada Beograda upravlja Gradski zavod za javno zdravlje - na 35 mernih mesta. Lokalna mreža monitoringa obuhvata teritoriju svih 17 gradskih opština, izjavila je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

„Kako u ovom periodu godine dolazi do porasta određenih parametara zagađenja vazduha, pozivamo građane da prate podatke o stanju kvaliteta vazduha u Beogradu preko aplikacije koja je dostupna na sajtu Grada (http://www.beoeko.com/). Objavljeni podaci su rezultat analiza koje vrše stručna lica iz oblasti medicine i drugih odgovarajućih prirodnih nauka, dobijeni akreditovanim metodama, pa tako i jedini relevantni kada je Beograd u pitanju“, ukazala je Vilotijević, saopštio je Beoinfo.

Ona je istakla da pomenuta aplikacija pruža informaciju na osnovu podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu, odnosno na svakih sat vremena se izračunava indeks kvaliteta vazduha, i to na osnovu kriterijuma obuhvaćenim Comon Air Quality Index koji je razvijen u okviru projekta Evropske unije i koji se koristi u više od 80 gradova EU.

PROČITAJTE JOŠ

„Posebno je značajno za građane da ova aplikacija daje i preporuku doktora i stručnih lica iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha. Takođe, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je dostavio preporuku Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Sekretarijatu za sport i omladinu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, da se sve škole i vrtići, ustanove socijalne zaštite i sportski klubovi redovno informišu o stanju kvaliteta vazduha putem aplikacije Beoeko i svoje aktivnosti usklade sa preporukama lekara“, navela je resorna sekretarka.

BONUS VIDEO: Anketa: zagadjen vazduh u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar