Marija Lukić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marija Lukić, žena koja se odvažila da Milutina Jeličića Jutku, bivšeg predsednika opštine Brus kod kog je bila zaposlena prijavi za polno postala je simbol borbe žena protiv svakog uznemiravanja. Ona je pokazala da se borba isplati. Da žena ne sme da ima toleranciju na nasilje, i da je pravda dostižna.

Marija je u sklopu jedne akcije u borbi protiv partnerskog nasilja odlučila da se stavi u ulogu druge žrtve. Jer, žrtva je jednom bila, i to svog poslodavca, i o tome je odlučila da progovori javno, postavši tako heroina. Sada se stavila u ulogu žene koja trpi partnersko nasilje. Snimila je klip koji je govorila o psihičkom nasilju koje podjednako proizvodi bol kao i svako drugo.

PROČITAJTE JOŠ

Stavila se u ulogu žene koja je trpela, ali je na to odlučila da stavi tačku.

„Radim na fakultetu. Mislim da imam dobru komunikaciju sa studentima. Imam 40 godina. Udata sam. Imamo devojčicu. Poslednje dve godine sve se promenilo između supruga i mene. Počelo je nepoverenjem, nastavilo se ucenama, zabranio mi je da viđam majku. Stan u kom živimo je moj, ali ja sam u njemu zarobljena.Pored supruga se osećam kao u zatvoru. U početku sam plakala, to mi je bio ventil. A onda su i suze prestale… Oklevala sam da pozovem SOS broj jer sam bila ubeđena da moj problem nije drastičan. Ali sam ipak odlučila da napravim prvi korak i pomognem sebi. Napravi prvi korak – korak ka sigurnosti. Pozovi SOS telefon 0800 35 00 36. Ne trpi nasilje“, poruka je Marije Lukić.

Marija je otkrila zbog čega je odlučila da u ovom kontekstu glumi novu žrtvu.

Svesna je da nije jedina koja je trpela zlostavljanje jednog muškarca, i toga da mnoge žene trpe partnersko nasilje, i da upravo njima želi da bude vetar u leđa.

„U #SOSprotivNasilja Udruženje „Fenomena“ sam zbog solidarnosti sa drugim ženama, da u jeku pandemije ova teme i žrtve nasilja ne ostanu zaboravljene. Kampanja protiv nasilja tokom Kovid pandemije je važna jer je medijska pažnja okupirana koronom, a i nasilje nad ženama je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom zbog rasprostranjenosti širom sveta i velikog broja slučajeva, pa zaslužuje stalnu i ozbiljnu pažnju“, rekla je Marija Lukić.

Iako psihičko nasilje ne ostavlja modrice, ostavlja ožiljke, i to na duši. Ono ostavlja posledice na mentalno zdravlje žene i njeno blagostanje. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu ili pokušaj samoubistva su neka od stanja kroz koja prolaze žene koje su iskusile ili trpe emocionalno zlostavljanje. Psihološkim nasiljem nasilnici urušavaju nezavisnost i samopouzdanje ženi sa ciljem da održe moć i kontrolu u vezi.

U osnovi psihološkog nasilja je verbalno zlostavljanje. Nasilnik konstantno kritikuje ili vrši negativno “etiketiranje” osobe. Psihološko nasilje je više od jedne rasprave, ono se dešava duži vremenski period tokom kojeg nasilnik kontoliše ženu i urušava njeno samopouzdanje, mentalno zdravlje i proizvodi osećaj straha i nesigurnosti. Sklonost nasilnika da se pretvara kao da se ništa nije dogodilo ili čak da okrivljava žrtvu je veoma često za emocionalno i psihičko nasilje.

Vrlo je važno, kada žena posumnja da je možda žrtva psihičkog nasilja, da odreaguje, da potraži spas u voljenim ljudima, i da iz začaranog kruga izađe.

Jer i na ovo, kao i na sve druge vidove nasilja, tolerancija ne sme postojati.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36

Stop nasilju.

Komentari

Svi komentari (0)