Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovan još 2.771 pacijent pozitivan na koronavirus, a preminulo je još 56 osoba

Testirano je 14.946 ljudi, a na respiratorima je 213 pacijenata.

U Srbiji je juče registrovan još 2.081 pacijent pozitivan na koronavirus, a preminulo je još 59 osoba.

Testirano je 9.840 pacijenata, a na respiratorima je 218 osoba.

***

Danas je od posledica koornavirusa preminula tek rođena beba na Dečijoj klinici Tiršova u Beogradu.

Pedijatar i načelnica dečjeg odeljanja u bolnici Dr Dragiša Mišović Olivera Ostojić objasnila je da je sve više dece u teškom stanju jer je virus mutirao, a da je veoma bali broj dece vakcinisano.

„Virus jeste mutirao, tu nema priče. Imamo mere koje ne poštujemo, imamo vakcine, ali se ne vakcinišemo. To je doprielo i morao je da se spustri virus i među decu. Mlađi roditelji često nisu vakcinisani, pa onda to prenose na decu. To je jedan začarani krug. Trebalo bi roditelji da razviju svets i da se ti mlađi roditelji u 30 i 40 godinama vakcinišu“, objasnila je doktorka Ostojić.

***

Član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović kazao je da je potrebno da svi shvate da biraju između virusa i vakcine, te da nam nije potreban lokdaun već veća ozbiljnost u sprovođenju mera.

„S jedne strane imamo stvarno smanjenje broja pozitivnih, ali treba pogledati sve podatke, a to znači i broj hospitalizovanih koji se takođe smanjio, otprilike se drži na nekom nivou, ali kad vam kažu sa Infektivne klinike da imaju trpezariju zaposednutu, da su praktično potpuno puni, kad vam to kažu i iz drugih kovid bolnica, da imaju dosta veliki broj pacijenata, onda je pogotovo onaj podatak o broju umrlih koji nam nikako ne pada. Mogli bismo biti zadovoljni tek ako taj podatak padne na neki jednocifreni broj“, rekao je Tiodorović.

Doktor je saopštio da je pre nekoliko dana preminula dvadesetpetogodišnja devojka koja nije bila vakcinisana, što je iskoristio kao povod da ponovo pozove mlade ljude da se u što većem broju vakcinišu.

Bonus video: Nevakcinisani većina među teškim slučajevima kovida

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar