"Poštovani roditelji, dobili smo ponudu agencije za jednodnevni izlet na Avalu, koji će se realizovati u poslednjoj nedelji oktobra. Cena izleta je 5.120 dinara, a drugo dete plaća cenu sa popustom. Molimo Vas da se izjasnite najkasnije do petka 20. 10., kako bismo imali konačan spisak". Ovakvu poruku dobili su roditelji mališana u jednom beogradskom vrtiću na Karaburmi, a majka četvorogodišnje Milice i šestogodišnjeg Miloša, Jelena M., nije mogla da sakrije nezadovoljstvo i ljutnju zbog papreno skupih izleta, jer će za dva deteta, u narednih sedam dana, morati da izdvoji oko 10.000 dinara i to za odlazak na Avalu nadomak Beograda.

Jednodnevni izleti i ekskurzije po Srbiji za decu vrtićkog i predškolskog uzrasta koštaju skoro kao obilasci Budimpešte, Beča ili Venecije. Zvuči nestvarno, ali zaista je tako.

Roditelji su godinama unazad ogorčeni cenom đačkih izleta, koja je paprena u odnosu na ono šta se deci nudi. Još više su besni što su destinacije uglavnom nadomak Beograda, a  cena je takva.

Svoje nezadovoljstvo povodom toga, javno je na društvenim mrežama iznela Beograđanka Jelena koju smo kontaktirali i zamolili da nam kaže šta spada u tih 5.000 dinara, koliko košta izlet na Avalu, koja se nalazi na samo 17 kilometara od Beograda.

„Šokirala sam se kad sam videla da je cena izleta do Avale 5.000 dinara, tačnije 5.120. Pritom, za drugo dete plaćamo oko 4.200, što znači za njih dvoje oko 10.000 dinara. A verujte mi, za taj novac i suprug i deca i ja možemo da odemo ne samo do Avale, nego i dalje, da šetamo, uživamo, ručamo. Zaista bezobrazluk, nemam reči. Idu na samo 17 kilometara od Beograda, a plaćaju kao da idu u Beč“, objašnjava ljutito ova Beograđanka.

Foto: Shutterstock/Timelynx

Šta spada u cenu od 5.000 dinara

Jelena dodaje da je, odmah nakon što su obavešteni o realizaciji jednodnevnog izleta, zatražila od vaspitačica objašnjenje šta ulazi u cenu.

„Vapsitačice su mi objasnile da će deca provesti dan na Avali, gde će prvo obići toranj. Tu, naravno, plaćaju ulaznicu. Zatim idu u dečije igralište u blizini gde takođe plaćaju ulaz, a zatim imaju ručak u vidu supe, pire krompira i bečke šnicle, dezerta i vode. U redu, neka bude sve to do 2.000 dinara, mada je i to mnogo. I prevoz i dnevnica vaspitačici… Dakle, zaista se više isplati da idemo porodično nego oni sa kolektivom“, jasna je ova majka koja se nije ovde zaustavila, nego je pokucala na vrata agencije i direktno pitala zašto su izleti toliko skupi.

PROČITAJTE JOŠ:

Od njih je dobila jasan odgovor.

„Javnom nabavkom je precizirano šta škola traži, šta je tom cenom obuhvaćeno, kao i šta koliko košta. Roditelji koji su u bilo kakvoj dilemi mogu u školi/kolektivu da izvrše uvid. Tako je i sa ekskurzijama, čija cena se kreće i do 40.000 dinara. Svaka škola, recimo, ima individualne zahteve. Cene na tržištu su nenormalno jake u odnosu na prethodne godine, sve je poskupelo, čak se ne zna koliko će šta poskupeti do samog perioda realizacije. Ako se nedeljno menja cena goriva, koja povlačii sve ostalo, naravno da to utiče i na cenu putovanja“, navodi Jelena objašnjenje iz agencije.

U cenu uključen ručak i sve ulaznice

Iz jednog beogradskog vrtića za Nova.rs objašnjavaju da roditelji imaju pravo da traže dodatne informacije ne samo oko jednodnevnog izleta ili rekreativne nastave na koje šalju decu, nego oko svih troškova koje plaćaju za njih.

Foto: shutterstock/By l i g h t p o e t

„Nažalost, ali roditelji dovode predškolske ustanove u neprijatnu situaciju samo zbog toga što ne žele da dođu kod nas i da nas konkretno pitaju – šta to plaćamo za svoje dete? Mi, dakle, ne pravimo ponude. Žao nam je što su izleti toliko skupi, ali roditelji treba da znaju da u taj novac ulazi apsolutno sve. Dakle, sem ranca sa nekim grickalicama, maramicama i presvlakama i dobrim raspoloženjem, deci ne treba ništa više“, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, u iznos od 5.000 dinara uključeni su troškovi prevozi, ulaznice na mesta koja su predviđena planom putovanja, kao i ručak za decu.

„U tu cenu uključeni su ručak koji je prilično dobar i izdašan – čine ga supa ili čorba sa povrćem, potom glavno jelo koje se sastoji od mesa i pire krompira, zatim zelena salata ili kupus i dezert po želji. Deca čak mogu da biraju između baklave, tri leća ili sutlijaša. Takođe, mališani imaju i sokić tokom ručka, a dobijaju i flašicu vode za poneti“, ističu iz ove ustanove.

Inače, paprene ekskurzije i jednodnevni izleti nisu karakteristični samo za vrtiće. Prema rečima jedne učiteljice, i u školama „vladaju“ enormno skupe ponude turističkih agencija, pa su tako učenici trećeg razreda početkom oktobra išli na Salaš „Isailovići“ u Sremskoj Mitrovici, a roditelji su za taj izdatak morali da izdvoje 6.000 dinara.

BONUS VIDEO: Rekonstruisani vrtić poplavljen, Grad ne reaguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare