Foto: Maria Wachala / Alamy / Alamy / Profimedia Similar, medija centar beograd, Nova S, Shutterstock

Dok se deca raduju odlasku na jednodnevne izlete, ekskurzije i rekreativne nastave, roditelji se hvataju za glavu zbog astronomskih cena koje idu čak i do 30.000 dinara, iako se radi o boravku na pet dana na teritoriji Srbije!

Konkretno, majka gimnazijalca i članica Udruženja „Roditelj“ Dragana Soćanin kaže za Nova.rs da joj nije bilo dobro kada je stigla ponuda za ekskurziju jer, kako tvrdi, osim dnevnica profesora, druge stavke za koje treba da izdvoje pozamašnu svotu novca, nisu poznate. Dva prenoćišta na Zlatiboru – 27.000 dinara. Uračunate su bile i ulaznice za lokaciju koju nije bilo moguće obići u to vreme.

Đačke ekskurzije, djačke ekskurzije u doba korone, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

„Savet roditelja odlučuje o najjeftinijoj ponudi agencije koju škola dobije, ali više nema najjeftinije ponude. Ne mogu da ne pustim dete na ekskurziju, ali cene su otišle u nebesa. Jedino se zna kolike su dnevnice nastavnika, to je hiljadu dinara po danu, a ostalo ništa. Dnevnice i nastavnicima i direktoru i vozaču… Katastrofa. Ko, zapravo, formira sve ostale stavke? One mogu da budu manje što bi činilo ukupnu cenu ekskurzije manjom. Ali to se ne radi. Ništa nije transparentno“, kaže naša sagovornica.

Soćanin objašnjava da su problematične stavke i ulaznice za lokalitetet za koje je tražen novac, dok po dobijenoj specifikaciji puta, nema predviđenog ulaska u muzeje.

„Roditelji su pitali šta se to plaća. Onda je direktor odgovorio da ne zna, da je to do agencije, pa smo želeli da promenimo agenciju, ali je direktor brže-bolje sklopio ugovor sa njom, pa to nije bilo moguće. I onda smo dobili odgovor da to nisu ulaznice za lokalitete, nego da će to nazvati drugačije, recimo, kao naknada za parking. Jesmo mi budale? Ne možeš tek tako da nazoveš stavku kako hoćeš. Parking od 2.500 dinara? Gde god da idete, svaki hotel ima parking. Ništa mi nije jasno“, ističe ova majka.

Dragana Soćanin Foto: Nova S

Kako dalje priča, njen sin je u aprilu bio na trodnevnoj ekskurziji na Zlatiboru, a ukupna cena bila je oko 27.000 dinara.

„Dva prenoćišta i tolika cena. Užasno. U cenu je bila uključena i ulaznica za kaubojski grad „El Paso“, a deca nisu ni otišla tamo jer je početak sezone tog grada u maju. I ko je tu budala? Zašto nam je uopšte navedena ta stavka, ako se zna da deca neće ići jer grad tada nije ni otvoren? Direktor se smejao i prokomentrisao zašto to nismo rekli na vreme? Sramota!“

Prema onome što su nam rekli roditelji, za sedmake iz Pančeva za samo 5 noći u Ivanjici treba da iskeširaju 30.000 dinara, dok jedna škola na Zvezdari za isto toliko dana, samo za izlet u Bukulji, traži i više od 30.000 dinara, tačnije 269 evra.

Đačke ekskurzije, djačke ekskurzije, đačka ekskurzija, djačka ekskurzija
Foto: Shutterstock/Timelynx

Ništa bolje ni povoljnije nisu prošli ni roditelji vrtićke dece, jer za njihove jednodnevne izlete koji i ne traju ceo dan, već od 9 do 17 sati, plaćaju čak 4.900 dinara, dok svakako najviše pitanja izaziva cena ekskurzije koju organizuje Zemunska gimnazija, gde su đaci za jedno noćenje na bazi polupansiona u Lepenskom viru platili čak 16.000 dinara!

Još jedna ekskurzija sa „jačom“ cenom jeste i ona koju je realizovala osnovna škola „Stevan Sremac“ iz Dobanovaca, a gde su roditelji za svoje osmake trodnevni izlet do Niša platili 19.300 dinara. Direktorke te škole Venera Ristić Stevanović objasnila je da je to ujedno i najjeftinija ponuda od onih koje su imali na rapolaganju, te da su ovu odabrali nakon što je usvojena na Savetu roditelja.

Aleksandar Seničić. Kovid sertifikat MIlena- Sertifikati za
Aleksandar Seničić Foto: Nova S

S druge strane, Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava za naš portal da su agencije najmanji problem, te da roditelji nisu zainteresovani za više informacija o samoj ekskurziji.

„Postoji Pravilnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kako i na koji način se realizuju izleti, ekskurzije i rekreativna nastava, gde postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da poštuje, kao na primer, lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, vođa puta, potom nastavnici koji imaju svoje dnevnice, a na sve to plaćaju se ogromni porezi i doprinosi koji nisu manji nego otprilike 60 odsto. Prema tome, ako nastavniku date dnevnicu od 1.000 dinara, roditelji ustvari plate 1.600 dinara. To su veliki troškovi. Prema Zakonu o turizmu, moramo da imamo i vodiče ili pratioce grupe iz agencije“, kaže Seničić.

On dodaje da roditelji zapravo plaćaju ulaznice i obroke i za lekara, vođu puta i dva nastavnika, ako, recimo, na ekskurziju ide 40 dece, a to sve povećava cenu.

„Ista je stvar za ekskurzije. Profesori treba da spavaju u hotelu. Pored dnevnica, njima je plaćen boravak u hotelu. Ne može to niko da pokloni. Roditelji vole da prebacuju odgovornost na nekog drugog. Oni imaju krajnju odluku i Savet roditelja zajedno sa direktorom odlučuje šta će prihvatiti, a šta ne. Na osnovu toga šta oni postave kao javnu nabavku, agencije dostavljaju program putovanja. Ne mogu da kažu da ne znaju šta je. Roditelji u svakom trenutku mogu da traže da agencija koju su izabrali dođe i da im da otvorenu kalkulaciju, da se vidi šta koliko košta, prevoz, koliko ima gratis mesta, koliki su troškovi dnevnica, koliko agencija zarađuje…“, navodi naš sagovornik.

Ekskurzija - ilustracija
Ekskurzija – ilustracija; Foto: Chris Cooper-Smith / Alamy / Alamy / Profimedia

Seničić tvrdi da često sami roditelji povećavaju cenu ekskurzija.

„Kada se ide na trodnevnu ekskurziju, roditelji insistiraju da deca spavaju u hotelu sa četiri zvezdice, da imaju polu pansione, a to sve značajno poskupljuje cenu. A za takve ekskurzije idu dva vozača, vodiča, u jednom autobusu dva profesora, lekara, to je već šest ljudi. Ukupan trošak za njih delimo na četrdesetoro dece, ukoliko toliko ide. Pošto roditelji određuju koliko će profesori dobiti po detetu, njima niko ne kaže da na to mora da se plati 60 odsto poreza. A kada im uplaćujete na račun, morate da platite još 20 odsto PDV. Dakle, ako za tri dana imaju 3.000 dinara, faktički to košta pet hiljada i nešto“, objašnjava prvi čovek Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Foto: Hideo Kurihara/Alamy/Alamy/Chris Cooper-Smith Alamy /Alamy /Profimedia/Shutterstock/Nova.rs

On roditeljima poručuje da su oni naručioci posla i da treba da reaguju.

„Ponašaju se kao da su stavljeni pred svršen čin i da oni to moraju, a ništa ne moraju. Treba napraviti pritisak na direktora“, iskren je naš sagovornik.

On smatra da je rešenje za problem preskupih ekskurzija u tome da se država uključi u to.

„Da se odrede dnevnice profesorima i da se oslobodi plaćanje poreza i doprinosa za dnevnice lekara kod te vrste putovanja, da ne opterećujemo roditelje. U tom slučaju možemo da smanjimo cene za 20-25 odsto“, zaključuje Seničić.

BONUS VIDEO: Srpski jezik za 1.000 dinara: Drugi pišu sastave, đaci profitiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare