Foto: Shutterstock

Učenici Osnovne škole "Svetozar Marković Toza" dobili su ponudu za matursku ekskurziju, dva dana sa jednim noćenjem za obilazak istočne Srbije, a koja će roditelje koštati 12.290 dinara.

Mali maturanti su ovu ponudu dobili od turističke agencije iz Novog Sada, a nezadovoljni roditelji koji su se javili redakciji 021.rs kažu da iz pouzdanih izvora znaju da nije postojala nijedna druga ponuda, te da su bili primorani da je i prihvate. Osim plaćanja ekskurzije, za decu moraju da izdvoje i džeparac.

Kako se u ponudi navodi, pod cenom se podrazumeva prevoz dva dana autobusom, ulaznice za posetu Smederevskoj tvrđavi, Golubačkoj tvrđavi, Lepenskom viru i Hidroelektrani „Đerdap“.

Gde će tačno deca biti smeštena, roditelji bi moraju da se raspituje, s obzirom na to da u ponudi na jednom mestu piše kako će noćiti u hotelu „Lepenski vir“ u Donjem Milanovcu, dok se na drugom mestu napominje kako je u cenu uključen smeštaj u hotelu „Đerdap“ u Kladovu, na bazi punog pansiona.

Kako kaže majka jednog osmaka iz ove škole za 021.rs, cena za ovakvu ekskurziju i ponudu je preterana.

„Mislim da je cena za ovu ekskurziju i noćenje u nekom starom hotelu preterana. S obzirom na to da ne postoji nijedna druga ponuda, mi, roditelji, u situaciji smo da moramo da pustimo dete na ovakvu ekskurziju. Za taj novac se mogla napraviti neka lepša ponuda, ali je ovo po meni skandalozno“, navodi ova majka.

Prema dostupnim informacijama, cena ulaznice za najavljenu grupnu posetu Smederevske tvrđave je 200 dinara, a uz to je obezbeđenja usluga turističkog vođenja bez nadoknade. Na sajtu Golubačke tvrđave vidi se da je za đačke ekskurzije cena 150 dinara po osobi. Na sajtu Turističke organizacije Srbije stoji da je ulaz u Lepenski vir za decu do 15 godina 250 dinara, dok je za grupe 350.

Ona smatra da postoje dogovori između škola i agencija, jer je i njena starija ćerka, pre nekoliko godina, na matursku ekskurziju išla preko iste agencije.

U OŠ „Svetozar Marković Toza“ za 021.rs poručuju da im se nijedan roditelj učenika osmog razreda nije obratio sa primedbom u vezi sa ponudom za ekskurziju koju su dobili. Na pitanje da li je bilo i drugih ponuda, nisu odgovorili.

Majka sa kojima smo razgovarali kaže da ostali roditelji ćute, jer smatraju da ne mogu ništa da promene.

„U principu se svi roditelji slažu da je cena skandalozna. Svi ćute, kažu da će platiti, ali smo svi zgroženi i ništa ne možemo da uradimo povodom toga“, kaže ona.

BONUS VIDEO – Turizam i kriza: Da li da planiramo letovanje? – gosti Aleksandar Seničić i Nenad Blagojević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare