Foto: Shutterstock, privatna arhiva

"Kada je u onlajn grupu na viberu stigla poruka od vaspitačice o ponudama za izlet u aprilu, nije mi bilo dobro. Muž je odmah rekao da deca neće ići jer je skupo. Meni je bilo žao, rekla sam klincima da ćemo ih nas dvoje voditi ne samo na jedan dan nego na tri jer, verujte, za skoro 9.000 dinara koliko nam traže za njih dvoje, nas četvoro bi lagano mogli da provedemo ceo vikend na toj destinaciji".

Ovako za Nova.rs priča mama Marija R. iz beogradskog naselja Žarkovo koja nije mogla da sakrije razočaranje zbog preskupih izleta koje se nude mališanima u predškolskim ustanovama.

Marijina deca Jovan (5) i Janko (4) idu u državni vrtić na Banovom brdu. Jedan je u srednjoj grupi, drugi u mlađoj. Predškolska ustanova u kojoj borave, prema rečima njihove majke, dobila je od jedne beogradske agencije pet ponuda za izlet u prirodi koji bi se realizovao krajem aprila ili početkom maja.

Marija za naš portal objašnjava da je vaspitačica samo predstavila ponude, dok će odluku o konačnoj destinaciji na kojoj će ići mališani, doneti Savet roditelja u dogovoru sa predškolskom ustanovom.

Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock

„Vaspitačica je poslala poruku u kojoj je objasnila šta se nudi i pod kojim cenama. Prema njenim rečima, Savet roditelja doneće konačnu odluku gde će se ići, a cena je uglavnom ista za sva odredišta – 4.920 dinara za jedno dete“, priča naša sagovornica koja je šokirana cenom za izlet koji bi trebalo da traje samo osam sati.

„Poštovani roditelji, dostavljamo vam ponudu agencije za jednodnevni izlet proleće 2023. godine. Cena je 4.920 dinara za sve destinacije koje su ponuđene -Jagodina (Muzej voštanih figura, Zoološki vrt), Smederevo (Smederevska tvrđava, muzej u Smederevu), Aranđelovac (Bukovička banja), Svilajnac (Prirodnjački muzej) i Inđija (Keltsko selo). Drugo dete plaća cenu sa popustom između 3.500 i 3.800 dinara. Potrebno je da se zainteresovani roditelji izjasne kod vaspitača u grupi do 26. marta. Većinski izabrana destinacija biće odrednica našeg izleta. Veliki pozdrav za sve vas. Vaše vaspitačice“, piše u poruci vaspitačice.

Pročitajte još:

Marija objašnjava da drugo, odnosno mlađe dete plaća nižu cenu. Međutim, navodi, nije u tome problem.

„Platićemo punu cenu i za njega, nije to problem. nego je pitanje – šta spada u tu cenu, zašto nas niko ne izvesti o tome? Koliko treba da Svilajnca, na primer? Dva sata vožnje, rekla bih. Potom, koliko je ulaznica za dete? 300 dinara. Grupna još manje. Pa gde onda odu te pare“, pita se naša sagovornica.

U cenu uključen ručak i sve ulaznice

Iz jednog beogradskog vrtića za Nova.rs objašnjavaju da roditelji imaju pravo da traže dodatne informacije ne samo oko jednodnevnog izleta ili rekreativne nastave na koje šalju decu, nego oko svih troškova koje plaćaju za njih.

„Na žalost, ali roditelji dovode predškolske ustanove u neprijatnu situaciju samo zbog toga što ne žele da dođu kod nas i da nas konkretno pitaju – šta to plaćamo za svoje dete? Mi, dakle, ne pravimo ponude. Žao nam je što su izleti toliko skupi, ali roditelji treba da znaju da u taj novac ulazi apsolutno sve. Dakle, sem ranca sa nekim grickalicama, maramicama i presvlakama i dobrim raspoloženjem, deci ne treba ništa više“, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, u iznos od 4.920 dinara uključeni su troškovi prevozi, ulaznice na mesta koja su predviđena planom putovanja, kao i ručak za decu.

„U tu cenu uključeni su ručak koji je prilično dobar i izdašan – čine ga supa ili čorba sa povrćem, potom glavno jelo koje se sastoji od mesa i pire krompira, zatim zelena salata ili kupus i dezert po želji. Deca čak mogu da biraju između baklave, tri leća ili sutlijaša. Takođe, mališani imaju i sokić tokom ručka, a dobijaju i flašicu vode za poneti“, ističu iz ove ustanove.

Foto: Shutterstock/Timelynx

Inače, paprene ekskurzije i jednodnevni izleti nisu karakteristični samo za vrtiće. Prema rečima jedne učiteljice, i u školama „vladaju“ enormno skupe ponude turističkih agencija, pa su tako učenici trećeg razreda prošle godine početkom decembra išla na Salaš „Isailovići“ u Sremskoj Mitrovici, a roditelji su za taj izdatak morali da izdvoje 6.000 dinara.

Dnevnice za vaspitačice

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija objašnjava za naš portal da je primetno da su roditelji nedovoljno zainteresovani za više informacija o samoj ekskurziji ili izletu, te da su agencije najmanji problem.

„Postoji Pravilnik Ministarstva prosvete kako i na koji način se realizuju izleti, ekskurzije i rekreativna nastava, gde postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da poštuje, kao na primer, lekar koji mora da putuje sa nižim razredima i mlađom decom, zatim vođa puta, potom nastavnici, učitelji i vaspitači koji imaju svoje dnevnice, a na sve to plaćaju se ogromni porezi i doprinosi koji nisu manji nego otprilike 60 odsto. Prema tome, ako nastavniku date dnevnicu od 1.000 dinara, roditelji ustvari plate 1.600 dinara. To su veliki troškovi. Prema Zakonu o turizmu, moramo da imamo i vodiče ili pratioce grupe iz agencije“, kaže Seničić.

Foto: Shutterstock

On tvrdi da bi ekskurzije bile i do 30 odsto jeftinije kada bi država „uvela red“ u isplatu dnevnica za učitelje i profesore.

„Koliko će koštati ekskurzija, ne zavisi samo od ponude agencije, već i od toga koliko škola uzima za isplatu dnevnica za učitelje i nastavnike. Taj obračun nije isti u svakoj školi te stoga ni cena, koju najviše dižu poreski nameti koje naplaćuje država. Ekskurzije su jezivo opterećene porezima i doprinosima za dnevnice profesora, sa skoro 100 odsto, a sve to plaćaju deca i roditelji“, navodi Seničić.

Dodaje da nastavničke dnevnice nisu centralizovane, odnosno nisu iste za sve učitelje i profesore u Srbiji, te da svaka škola preko Saveta roditelja utvrđuje svoj iznos.

Nastavničke dnevnice po jednom detetu kreću se od 200 do 500 dinara, a Seničič ukazuje da iz njemu nepoznatih razloga država ovo pitanje ‘“godinama ne reševa“.

BONUS VIDEO: Roditelji se bune zbog skupih ekskurzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare