Zlatibor Loncar
Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je zdravstveni sistem Srbije tokom pandemije koronavirusa pokazao snagu i iz nje će izaći još jači, naglasivši da će zemlja, kad je reč o medicinskom kadru, biti zbrinuta za narednih 10 godina.

Lončar u intervjuu za agenciju Tanjug, sumirajući prethodnu godinu u srpskom zdravstvu, rekao da iz pandemije izlazimo sa novim bolnicama i opremom, što pokazuje da naš zdravstveni sistem ima budućnost i da građani ne treba da brinu jer ima ko da ih leči, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

On je istakao da srpsko zdravstvo može da izdrži još jedan talas koronavirusa, uz napomenu da je teško svima koji rade u zdravstvenom sistemu i da pandemija predugo traje.

„Nemamo izbora, moramo da nastavimo dalje i da se nadamo da će građani shvatiti da postoji deo lične odgovornosti i da mnogo toga zavisi od njih“, ukazao je ministar i naglasio da su jedine mere mogu da pomognu vakcinacija, maska i distanca.

Prema njegovim rečima, ono što se dosad pokazalo da daje rezultate jeste da bi trebalo da svi koji se nisu vakcinisali da se vakcinišu, oni koji su se vakcinisali, a prošlo je šest meseci, da prime buster dozu i da se pridržavaju svih mera za koje znamo da daju rezultat, a to su maske u zatvorenom i izbegavanje skupova gde su ljudi koji nisu vakcinisani ili nisu testirani.

„Država nije za to da nekome nešto ograničava, ali da to budu kontrolisani uslovi, gde će biti prisutni ili vakcinisani ili testirani“, naveo je Lončar i upozorio na to da se još uvek ne zna kakve su sve posledice kada se preleži kovid-19.

On je, kada je reč o vakcinama, podsetio na to da je najveće zasluge u njihovoj nabavci imao predsednik Srbije, jer je imao kontakte i na Istoku i na Zapadu.

Zahvaljujući tome, kako je dodao, imali smo opremu, vakcine i lekove, sve što je potrebno da sistem funkcioniše, uz preusmeravanje sredstava za izgradnju novih kapaciteta.

Ministar je naglasio da pandemija još nije prošla i da se očekuje novi talas, povećanje brojeva i o tome moramo da vodimo računa, i još jednom uputio apel građanima da se vakcinišu.

Prema njegovim rečima, problem ne može da se reši samo u Srbiji, već na nivou Evrope i sveta, jer je potrebno da se vakciniše svetska populacija u dovoljnom broju.

Do tada, virus će da mutira, pojavljivaće se novi sojevi, novi talasi, a kakvi će oni biti zavisi od nas, zaključio je Lončar.

BONUS VIDEO: Kršenje ljudskih prava zdravstvenih radnika u Srbiji tokom epidemije koronavirusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar