Milanko Šekler, emisija Utisak nedelje
Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Dr Milanko Šekler, virusolog, gostovao je u Jutarnjem programu TV Prva i komentarisao je posledice koje nas čekaju nakon masovnih novogodišnjih proslava.

„Ne bih komentarisao poštovanje mera, dovoljno sam govorio. Ali hteo bih da dam savet da kada za par dana ili nedelja bude porastao broj novozaraženih. Voleo bih da miksujete snimke sa koncerata, pa da desetak sekundi u prilogu bude oni sa koncerata, a desetak iz kovid bolnica. Nemojte posle da se čudite otkud ovoliki brojevi“, rekao je dr Šekler.

Pročitajte još:

Virusolog je takođe rekao da je delta soj opasniji od omikrona – kao i da nema dokaza da je novi soj koronavirusa u Srbiji.

„Svuda u svetu pričaju da je omikron preuzeo i da je dominantan, ali to bi bilo čudno. Poslednji podaci pokazuju da se smanjuje broj novozaraženih od omikrona. Sad je negde oko pola. Mislim da delta i dalje preeovladava, nemam dokaze, ali pretpostavljam da je tako“, rekao je.

Naučnik je podsetio da u zemljama u kojima je stopa vakcinisanih 80 odsto nema skoka umrlih od omikrona, kao ni mnogo hospitalizacija. Ali, kod nas je procenat vakcinisanih ispod 50 odsto, tako da postoji opasnost da omikron „napuni zdravstveni sistem“, upozorava Šekler.

Milanko Šekler, emisija Utisak nedelje
Milanko Šekler Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

„Kada se omikron pojavio, svi su pravili paniku – strašna varijanta, ne radi vakcina… Dobro se sećam da sam rekao da to po svojoj prilici može da bude korak u dobrom smeru. Ali nemoguće je previše optimistično posmatrati stvari, da očekujemo da je poslednji soj jer još uvek imamo deltu. Omikron se pojavi i pobegne deta, ne ide to tako. Imali ste zamene virusa nekoliko puta do sada. Imamo deltu koja je jako prenosiva i omikron još prenosiviji. Ne možemo da čekujemo da će jedna vrsta da se pojavi i potisne drugu. Za onog ko se razboli i umre, ova mutacija je 100 patogena“, ukazao je virusolog.

Najzad, Šekler je rekao da postoji mogućnost da se pojavi još jači soj koronavirusa.

***

Bonus video: Utisak nedelje: Sofija Mandić, Milanko Šekler i Dragan Delić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram