Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar predstavio je danas i detaljno razrađen plan vakcinacije. On je naveo da je za sada vakcinisano oko hiljadu ljudi.

„Mi smo krenuli od starijih građana koji su u domovima za stare, jer ako oni dobiju koronu, biće životno ugroženi. Pored toga vakcinišu se i zaposleni u domovima. Slede zdravstveni radnici, prioritet oni u kovid sistemu. Prvo oni koji nemaju antitela i nisu oboljevali, a potom oni koji su oboleli i više nemaju antitela“ objasnio je ministar na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Treća kategorija, prema njegovim rečima, su prosvetni radnici,  četvrta su državni službenici koji rade sa građanima.

„Prioritet su opet ljudi iz vojske i policije koji imaju neki kontakt. Sledeći su hronični pacijenti koji su predviđeni i preporučujemo im vakcinaciju i za sezonski grip“ naveo je on uz ocenu da je to plan iza koga stoje i koji će ispuniti.

Ministar je najavio da od 4. januara stiže novi kontigent „Fajzerove“ vakcine i da će od tada na svakih sedam dana stizati nove količine.

Lončar je najavio da ruske vakcine stižu u Beograd danas ili sutra i podsetio da je ta vakcina još uvek u fazi ispitivanja u Agenciji za lekove.

Istakao je da je to ispitivanje pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine.

Kada kineska vakcina dobije dozvolu za uporebu očekuje se da ubrzo nakon toga stignu u Srbiju, kaže Lončar.

Dodao je da Srbija pregovara i sa svim ostalim proizvođačima vakcine protiv korone.

Lončar je rekao da trenutno u našoj zemlji oko 30 odsto stanovništva ima antitela na korona virusa, te da bi tek sa 20-30 odsto vaksinisanog stanovništva mogli da kažemo da imamo podnošljivu situaciju u borbi protiv korone.

„Međutim, priča se tu ne završava, jer koliko znamo, dejstvo vakcine traje nekih šest meseci“, rekao je Lončar i dodao da bismo morali već početkom naredne godine da se pripremo za ozbiljnu vakcinaciju na jesen.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar