Zlatibor Lončar, vakcinacija
Zlatibor Lončar Foto: Arhiva,TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Obavezna vakcinacija - dve reči koje izazivaju lavinu komentara i reakcija, a juče ih je izgovorio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. "Oko toga se slažemo. To je predlog struke i radićemo na tome da to bude i kod nas", rekao je Lončar. Inicijativa da vakcinacija protiv korone bude obavezna za zdravstvene radnike stiže upravo od onih koji izgaraju u crvenim zonama, građani se pitaju da li je to uvertira u sveopštu obaveznu imunizaciju. Pravne procedure i regulativa kažu da je sve upravo u rukama ministra zdravlja i da je on taj koji bi mogao da donese "konačnu presudu" da vakcinacija protiv koronavirusa bude obavezna.

Mada je premijerka Ana Brnabić danas „spustila loptu“ i poručila da u ovom trenutku nema razloga da se razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije, u javnosti i dalje lebdi pitanje – da li i ko može da propiše obaveznu imunizaciju protiv korone za sve građane?

Debata o obaveznoj vakcinaciji ne vodi se samo u Srbiji. Evropski sud za ljudska prava presudio je da je obavezna vakcinacija legalna i da će možda biti potrebna u demokratskim društvima.

Presuda je usledila nakon zaključka žalbe koje su češke porodice podnele sudu zbog obavezne vakcinacije dece, prenosi Dojče vele.

„Ove mere bi mogle da se smatraju neophodnim u demokratskom društvu“, navodi se u presudi suda.

Kragujevac vakcinacija
Masovna vakcinacija u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kada je reč o Srbiji, pravna pojašnjenja i tumečenja zatražili smo od predsednice Yucom (Komitet pravnika za ljudska prava) Katarine Golubović.

COVID -19 je zakonom propisan kao zarazna bolest. Dodatno, zvanično je proglašena pandemija na svetskom nivou, a epidemija na nacionalnom. To znači da je utvrđena opasnost od prenošenja ove zarazne bolesti. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zarazni bolesti, koji je pretrpeo izmene  13.11.2020. godine, u slučaju pojave epidemije bilo koje zarazne bolesti, može se odrediti i obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za određene kategorije lica, u skladu sa planovima za odstranjivanje i održavanje statusa iskorenjivanja određenih zaraznih bolesti. Ova obavezna vanredna imunizacija se naređuje aktom ministra zdravlja, u skladu sa preporukama SZO, na predlog Zavoda uz saglasnost Komisije“, objašnjava sagovornica Nova.rs.

Katarina Golubović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Golubović precizira i šta to podrazumeva obavezna vakcinacija.

„Obavezna vakcinacija je regulisana pravnim propisima. Na ovu vrstu regulacije, kao i na sve ostale, treba uvek gledati sa stanovišta osnovnog postulata da pravo treba da prati život, odnosno da do regulacije dolazi tek kada se steknu određeni uslovi. Obavezna vakcinacija pre svega znači da se ustanovljava obaveza države da obezbedi svima vakcine bez naknade i obavezu svih da se odazovu pozivu na vakcinaciju“, navodi predsednica Yucom.

Ona razvejava i nedoumice u vezi sa time za koga je redovna imunizacija trenutno obavezna i na koje se zarazne bolesti to odnosi. Reč je o spisku na kojem još nema koronavirusa.

„Prema zakonu, imunizacija je obavezna za pet kategorija stanovništva: 1) lica određenog uzrasta protiv tačno određenih zaraznih bolesti koje su nabrojane u zakonu (tuberkuloze, difterije, tetanusa, itd.) 2) lica izložena određenim zaraznim bolestima  hepatitisu B, hepatitisu A, trbušnom tifusu, besnilu i tetanusu; 3) lica u posebnom riziku od bolesti: oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, varičele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom; 4) lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama protiv određenih zaraznih bolesti; 5) putnike u međunarodnom saobraćaju protiv žute groznice i drugih zaraznih bolesti po zahtevu zemlje u koju se putuje“, navodi Golubović.

Ona napominje da prema važećim propisima vakcinacija može da se odbije bez posledica, ukoliko postoje medicinske privremene ili trajne kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije

Prema rečima naše sagovornice, kontrola vakcinacije dece se vrši pri upisu u predškolsku i školsku ustanovu. Prema roditeljima je moguće sprovesti prekršajni postupak, a ukoliko zbog svoje odluke trajno ugrožavaju pravo na obrazovanje dece, moguće je pokrenuti postupak lišenja roditeljskog prava.

„Kod ostalih, prinuda se sastoji u onemogućavanju putovanja, onemogućavanju rada, ali pre svega se prinuda sastoji u pokretanju prekršajnog postupka. Da bi do pokretanja prekršanog postupka došlo potrebno je da se nađete u određenoj situaciji, ili da država pokrene organizovanu akciju kontrole“, navodi Golubović.

Kako je za Nova.rs nezvanično rečeno u Vladi Srbije, da bi vakcinacija lekara bila obavezna potrebna je izmena Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekova. U tom dokumentu je preciziran spisak zaraznih bolesti protiv kojih zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu. Ukoliko bi se na taj spisak uvrstio i kovid 19, vakcinacija zaposlenih zdravstvenim ustanovama bila bi obavezna. U tom slučaju bi, kako navodi izvor Nova.rs iz Vlade, lekari koji odbiju da se vakcinišu mogli da izgube licencu za rad.

Trenutna regulativa

Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekova trenutno propisuje sledeće: Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija osetljivih lica (bez prethodno stečenog imuniteta) zaposlenih u zdravstvenim ustanovama su:

1) hepatitis B;

2) grip;

3) male boginje;

4) rubela;

5) zauške;

6) difterija;

7) veliki kašalj;

8) meningokokna bolest;

9) varičela;

10) druge zarazne bolesti prema epidemiološkim indikacijama.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koji podležu obaveznoj aktivnoj i pasivnoj imunizaciji su oni koji pružaju usluge zdravstvene zaštite na odeljenjima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti i to na poslovima: dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare