Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sve češće se čuju glasovi o neophodnosti uvođenja obavezne imunizacije zdravstvenih radnika. Takvi zahtevi i inicijative stižu upravo od onih koji trenutno izgaraju u crvenim zonama kovid bolnica. Za to se založio direktor Infektivne klinike Goran Stevanović, njegov stav deli i infektolog Lejla Ćeranić, junakinja koja je bila u prvim redovima borbe protiv korone tokom talasa koji je prošlog leta kosio Novi Pazar. Po svemu sudeći, za realizaciju ovakve inicijative potrebno je doterivanje postojećih pravilnika i propisa.

Kako je za Nova.rs nezvanično rečeno u Vladi Srbije, da bi vakcinacija lekara bila obavezna potrebna je izmena Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekova. U tom dokumentu je preciziran spisak zaraznih bolesti protiv kojih zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu. Ukoliko bi se na taj spisak uvrstio i kovid 19, vakcinacija zaposlenih zdravstvenim ustanovama bila bi obavezna. U tom slučaju bi, kako navodi izvor Nova.rs iz Vlade, lekari koji odbiju da se vakcinišu mogli da izgube licencu za rad.

Ovu tezu potvrđuje i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

On za Nova.rs objašnjava da bi prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja mogao da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika. Takva odluka bi nakon toga trebalo da bude dodata u Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekova, koji već predviđa obavezu vakcinisanja zdravstvenih radnika od pojedinih zdravstvenih bolesti.

„Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ministar proglašava epidemiju od većeg epidemiološkog značaja i vanrednu situaciju. U okviru te vanredne situacije i vanrednih mera, ministar, između ostalog može da propiše i obaveznu vakcinaciju“, objašnjava Panić za Nova.rs.

On primećuje da postoji veliki otpor kod zdravstvenih radnika i pitanje „zašto nama obavezne vakcinacije“.

brazilski soj korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Ja razumem kolege, kad vidite kako su vakcine nabavljane i kako su dobile dozvole, to ima nekog osnova. S druge strane, vakcina je civilizacijsko dostignuće i već imamo dovoljno podataka da ova vakcina do sada nije dala teške i neželjene efekte i da je to u ovom trenutku jedini spas“, smatra Panić.

On navodi i primer iz Italije.

„Ukoliko se zdravstveni radnik ne vakciniše, onda se prebacuje na mesto na kojem ne sreće pacijente. Ako takvog mesta nema onda može da dobije i otkaz, to su uradili Italijani. Vanredna je situacija, mora država da zaštiti stanovništvo, to je jedna od mera. Ja, ipak, nisam za tu priču, pre sam da se organizuju na televizijama sa nacionalnim frekvencijama emisije gde će se kroz edukativni dijalog građanima Srbije objasniti sve u vezi sa vakcinacijom“, kaže Panić.

Iz Lekarske komore Srbije, od direktora Milana Dinića, stiže nedvosmislena podrška imunizaciji. Odluka o tome da li će vakcinacija biti obavezna ostaje na zakonodavcima, onima koji utvrđuju pravila i propise.

„Naš stav je tu jasan i nedvosmislen. Mi smatramo da vakcinacija, i ova i svaka druga, a posebno u ovako složenoj epidemiološkoj situaciji mora biti imperativ. Da li ćemo mi kao društvo imati izgrađenu svest o tome, pa ćemo sami shvatiti ili će to morati da se propiše kao zakonska obaveza, to je pitanje više faktora, a odluka o tome je na zakonodavcu. Još jednom apelujemo na sve građane da pristupe vakcinaciji sa punim poverenjem.“, poručuje Dinić u izjavi za Nova.rs.

On posebno poručuje svojim kolegama da ne bi trebalo da imaju bilo kakvih dilema oko vakcinacije.

Trenutna regulativa

Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekova trenutno propisuje sledeće:

Zarazne bolesti protiv kojih se sprovodi obavezna aktivna i pasivna imunizacija osetljivih lica (bez prethodno stečenog imuniteta) zaposlenih u zdravstvenim ustanovama su:

1) hepatitis B;

2) grip;

3) male boginje;

4) rubela;

5) zauške;

6) difterija;

7) veliki kašalj;

8) meningokokna bolest;

9) varičela;

10) druge zarazne bolesti prema epidemiološkim indikacijama.

Zaposleni u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koji podležu obaveznoj aktivnoj i pasivnoj imunizaciji su oni koji pružaju usluge zdravstvene zaštite na odeljenjima sa povećanim rizikom od zaraznih bolesti i to na poslovima: dijagnostike, lečenja, nege, ishrane bolesnika i poslovima održavanja higijene.

Kako sada stoje stvari, a ostaje nam da vidimo da li će zbog sve jačeg pritiska javnosti, kako bi imunizacija bila što brža i masovnija, ovom spisku biti dodat i koronavirus.

Inicijativa

U međuvremenu, odjekuju i glasno se čuju reči lekara koji smatraju da bi vakcinacija zdravstvenih radnika trebalo da bude obavezna.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, povećali stepen zaštićenosti pacijenata koji se leče od kovida i onih koji se leče od drugih bolesti, a dali bismo zamah daljoj vakcinaciji stanovništva“, objasnio je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

I epidemiolog Predrag Kon smatra da bi trebalo ozbiljno shvatiti predlog da vakcinacija bude obavezna za zdravstvene radnike.

„Ja svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija je izlaz iz ove situacije. Vakcinaciju treba podržati“, rekao je Kon.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je dodao i da je istina da neki zdravstveni radnici odbijaju da se vakcinišu i naveo da je pitanje zašto to rade. Prema njegovim rečima, nema razloga za otpor prema vakcinaciji.

Iniciajtivu podržava i infektolog iz Novog Pazara Lejla Ćeranić.

„Lekari su iscrpljeni. Ovo predugo traje i mi stvarno trošimo svaki atom naše snage da budemo spremni na poslu. Veruje, da će doći dan kada stvarno više nećemo moći da se borimo sa ovim. Zato sam za obaveznu imunizaciju zdravstevnih radnika. Pogotovo zbog toga što smo izgubili veliki broj kolega u borbi protiv korone. Verujem da bi takva vakcinacija zdravstvenih radnika pokrenula i malo veći broj građana da počnu da razmišljaju o tome. Treba da budemo primer i autoritet. Ne verujem da nam je ovo poslednja epidemija koja će nas zadesiti, pa ovo treba da nam bude nauk“, rekla je Ćeranić za Nova.rs.

Obavezna vakcinacija lekara trebalo bi da posluži kao primer i da pogura sve ostale građane da se vakcinišu. Ipak, postoje oni neslavni primeri poput Tutina – u njihovom zdravstvenom centru ima oko 200 zdravstvenih radnika a vakcinisano ih je oko 30.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare