Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branimir Nestorović ne prestaje da, najblaže rečeno, iznenađuje. Posle kraće pauze ponovo se oglasio na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, Prvoj i Pinku, sa kojih je poslao poruke da je sada dobro vreme za zaraževanje i da je upala pluća dobra stvar.

„Dobro je što mladi imaju zapaljenje pluća. Svi ćemo se mi zaraziti u nekom trenutku. Ne događa se ništa dramatično“, rekao je Nestorović.

„Ovo se očekivalo, epidemija prolazi ali ne može tek tako. Zemlje koje su se ponašale kao mi, koje su rano zatvorile granice prošle su odlično. Naravno kada se zemlja otvorila jedan broj građana se razboleo, a na to je uticalo i loše vreme. Meni je iznenađenje bilo, ne što se virus vratio jer sam to očekivao, već smrtnost koja je bila ovih dana“, poručuje Nestorović.

Tvrdi da aktivnost virusa nije velika.

„Aktivnost virusa nije velika, ovo su male cifre iako je narod očekivao da to bude nula, ali virusi ne umiru tek tako. Suština priče je da je aktivnost virusa mnogo manja. Trenutno je 99 odsto blagih simptoma u svetu, a svega jedan odsto težih. Respiratorini virusi imaju osobinu da se lako prenose, a korona se pogotovo lako prenosi. Ja sam insistirao da se ranije otvorimo zbog ovoga, da se narod navikne na ovo, jer da smo duže ostali zatvoreni bilo bi dosta teže na jesen“, rekao je Nestorović.

Nestorovića nema ko da opomene

I dok Nestorović nastavlja da zbunjuje građane, Lekarska komora Srbije i njen etički odbor zvanično ostaju nemi na njegove „bisere“. Nekoliko profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu još 10. aprila uputilo je inicijativu da se Nestorovićevi postupci i izjave preispitaju, Etički odbor Lekarske komore Srbije još nije zasedao niti se bavio tim pitanjem.

Bilo je najava da bi sednica na kojoj će to biti jedna od tema trebalo da se održi početkom juna, međutim to je odlagano, uz obrazloženje da to pit nije urgentno i da će to doći na red, do kraja juna, kada se korona smiri. U međuvremenu se korona nije smirila, ali se nije smirio ni Nestorović.

„Čim se ova situacija sa koronom stabilizuje održaćemo sastanak. Trebalo je već da održimo sastanak, ali zbog ove situacije smatramo da je pametnije da odložimo, pa kada se stabilizuje da se sastanemo“, krako nam je odgovorio Goran Bogdanović,  prvi čovek Etičkog odbora LKS.

Jedan od pokretača inicijative da se Lekarska komora Srbije izjasni o izjavama i nastupima Nestorovića, profesor sudske medicine Đorđe Alempijević ranije je za naš portal ranije rekao da da se grupa profesora koja je potpisala zahtev rešila da se ne oglašava do zasedanja Etičkog odbora, kako to ne bi bilo protumačeno kao vršenje pritiska.

“Čekamo odluku. Mi smo se dogovorili da prosto više ne želimo da pričamo o tome, da ne bismo pravili bilo kakav pritisak, ili da se to ne bi tako smatralo. Zbog toga u ovom trenutku nemam šta da vam kažemo”, zaključio je Alempijević.

#related-news_1

Zahtev grupe profesora Medicinskog komiteta LKS upućen je još 10. aprila, ali još uvek nije došao na dnevni red. Pored profesora Alempijevića, među potpisnicima su i Srđan Milovanović, vanredni profesor psihijatrije, Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine, prim. dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kako je navela ova grupa lekara, dr Branimir Nestorović nastupa u javnost “ispoljavajući neprofesionalno i neetičko ponašanje”.

“Smatramo da Etički odbor Lekarske komore Srbije treba da izrazi zabrinutost u vezi sa medijskim istupima prof. Nestorovića koji su, u etičkom smislu posmatrano, ispod nivoa koji je propisan Kodeksom medicinske etike Lekarske komore Srbije i drugim relevantnim etičkim načelima, deklaracijama i preporukama, kao i da ukaže na to da član LKS koji povredi Kodeks vrši povredu profesionalne dužnosti ili ugleda člana LKS, zbog koje podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti u skladu sa zakonom i aktima LKS”, navodi se u saopštenju.

Čini se da korona udara sve jače, ali svojim izjavama udara i Nestorović. U mešuvremenu, uskraćeni smo za bilo kakvu zvaničnu i relevantnu reakciju iz Lekarske komore Srbije povodom kontroverznih stavova, kojima se suprotsavljaju čak i pojedine Nestorovićeve kolege iz Kriznog štaba, poput imunologa Srđe Jankovića.

Etički odbor Lekarske komore Srbije treba da proceni Nestorovićevu izjavu, a Sud časti je kao disciplinski organ LKS jedini  ovlašćen da izrekne sankciju. Postoji dijapazon sankcija, a to nije samo gubitak licence, to je najteži oblik sankcije, a postoje i javna opomena i novčana kazna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare