Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ nr

Iako je prvobitno bilo najavljeno da bi tokom ove nedelje trebalo da se održi sednica Etičkog odbora Lekarske komore Srbije na kojoj bi se to telo izjasnilo povodom izjava i postupaka člana Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Branimira Nestorovića, to se, po svemu sudeći, neće dogoditi. U izjavi za list "Danas", objavljenoj 25. maja, predsednik Etičkog odbora Goran Bogdanović potvrdio je da sednica treba da bude održana " u toku naredne nedelje", ali je u međuvremenu više puta promenio izjave i navode. Sada tvrdi da ta stvar nije hitna.

Inicijativu o tome da se Lekarska komora Srbije (LKS) oglasi povodom Nestorovićevih izjava koje su, najblaže rečeno, zbunjivale građane, podnela je grupa profesora Medicinskog fakulteta. Zahtev čeka još od aprila. LKS se zbog korone nije sastajala, i taman kada je javnost počela da se priprema za rasplet i najavljenu sednicu Etičkog odbora, situacija se volšebno promenila, pa će, kako za naš portal najavljuje predsednik Etičkog odbora LKS Goran Bogdanović to na red stići do kraja meseca.

„Nije to ništa urgentno, nije sablja za vrat da moramo odmah da je zakažemo“, tako predsednik Bogdanović odgovara na pitanje Nova.rs kada će biti održana sednica tog tela na kojoj treba da se razmatra i slučaj Branimira Nestorovića.

Bogdanović, ipak, kaže da će se sa time „završiti do kraja meseca, kada se završi i sve sa koronom“.

Alempijević: Nećemo da vršimo pritisak

Jedan od pokretača inicijative da se Lekarska komora Srbije izjasni o izjavama i nastupima Nestorovića, profesor sudske medicine Đorđe Alempijević za naš portal kaže da se grupa profesora koja je potpisala taj zahtev rešila da se ne oglašava do zasedanja Etičkog odbora, kako to ne bi bilo protumačeno kao vršenje pritiska.

„Čekamo odluku. Mi smo se dogovorili da prosto više ne želimo da pričamo o tome, da ne bismo pravili bilo kakav pritisak, ili da se to ne bi tako smatralo. Zbog toga u ovom trenutku nemam šta da vam kažemo“, zaključio je Alempijević.

„Još uvek nismo počeli da radimo normalnim tempom, još postoje kovid ambulante, kad se vratimo u neku normativu, onda ćemo to i da zakažemo. Kada situacija bude mirna, kad nemamo nove zaražene, onda ćemo da zakažemo sastanak“, navodi Bogdanović.

On ističe i da Nestorovićev predmet nije jedini koji je pred Etičkim odborom LKS.

„Lekarska komora ima 31.000 članova, a taj predmet je potpisalo pet profesora“, ističe Bogdanović.

Na pitanje da li odlaganje sednice Etičkog odbora ima veze sa izborima, Bogdanović navodi da LKS ne želi da se upliće u politiku i da je reč o lekarima koji se drže struke.

Prema pisanju lista Danas od 25. maja sednica Etičkog odbora trebalo je da bude održana tokom ove nedelje, a kako je navedeno to je tada potvrdio i sam Bogdanović. Na naše pitanje zbog čega je to promenjeno Bogdanović je odgovorio pomalo ljutito.

„Ko je rekao da će Etički odbor ove nedelje da se sastane. Oni mogu da pišu šta hoće“, rekao je Bogdanović i nakon toga nas uputio da se za sva dalja pitanja zvanično mejlom obraćamo Leksarskoj komori Srbije.

Inače, list Danas piše da im je Bogdanović u kratkoj izjavi naveo da se sednica Etičkog odbora LKS odlaže zbog zbog nemogućnosti da prisustvuju članovi odbora regionalne komore sa Kosova i Metohije, tvrdeći da će ona biti zakazana posle izbora koji se održavaju 21. juna.

„Mi imamo petnaest članova i ne mogu svi članovi da dođu na sednicu“, rekao je Bogdanović. Nakon toga, kako piše Danas, stigao je mejl komore u kojem u potpunosti demantuju navode predsednika Etičkog odbora.

„Informacija koju navodite nije tačna. Lekarska komora Srbije ne usmerava niti planira svoj rad u skladu sa bilo kojim političkim dešavanjima u zemlji. Na rad organa Lekarske komore Srbije uticalo je vanredno stanje u zemlji i angažovanje lekara, članova Lekarske komore Srbije, u borbi protiv kovid 19, a ne predstojeći parlamentarni izbori i sve sednice organa i tela Lekarske komore Srbije zakazuju se i održavaju u skladu sa Poslovnikom o radu“, naveli su iz LKS-a.

Nestorović se ne sekira

Nestorović je nedavno izjavio da nije zabrinut zbog inicijative koja je pred Lekarskom komorom Srbije pokrenuta zbog njegovih izjava i postupaka u vezi sa epidemijom.

On je napomenuo da bi ga na razmišljanje nateralo to kada bi tu inicijativu potpisalo barem 50 profesora Medicinskog fakulteta. Istakao je da je „u priču sa koronom ušao čista srca“ i da se protiv njega vodi kampanja.

Nestorović je krajem februara, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, „najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“.

„Da nemamo test, ne bi znali da je epidemija. U toku epidemije gripa imali smo izuzetno teške slučajeve, teške pneumonije, ništa nije bilo interesantno. Apelovao bih na sve, znam da se klikovi broje, pričao sam na Prvoj TV o tome, i iz celog mog izlaganja bilo je – profesor je rekao da će virus doći u Srbiju. Nema razloga za paniku, ovaj put nema razloga za paniku, više ljudi umire od mnogih drugih bolesti u Srbiji“, poručio je on.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stao je u odbranu Nestorovića, istakavši da iza njega stoje dela i izlečeni pacijenti.

Nakon toga, ekipa Danasa ponovo je pozvala predsednika Etičkog odbora koji je, u rasponu od nekoliko sati promenio svoj iskaz, tvrdeći da se sednica odlaže zbog epidemije virusa korona.

Zahtev grupe profesora Medicinskog komiteta LKS upućen je još 10. aprila, ali još uvek nije došao na dnevni red. Pored profesora Alempijevića, među potpisnicima su i Srđan Milovanović, vanredni profesor psihijatrije, Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine, prim. dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Kako je navela ova grupa lekara, dr Branimir Nestorović nastupa u javnost “ispoljavajući neprofesionalno i neetičko ponašanje”.

“Smatramo da Etički odbor Lekarske komore Srbije treba da izrazi zabrinutost u vezi sa medijskim istupima prof. Nestorovića koji su, u etičkom smislu posmatrano, ispod nivoa koji je propisan Kodeksom medicinske etike Lekarske komore Srbije i drugim relevantnim etičkim načelima, deklaracijama i preporukama, kao i da ukaže na to da član LKS koji povredi Kodeks vrši povredu profesionalne dužnosti ili ugleda člana LKS, zbog koje podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti u skladu sa zakonom i aktima LKS“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram
prenela nas beta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare