delta soj
Ilustracija; Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije uputio je danas ministarstvima zdravlja i rada i socijalne politike inicijativu da se promene propisi i kovid 19 klasifikuje kao profesionalna bolest, što će imati značaja za prava obolelih zdravstvenih radnika, ali i porodice preminulih od ove bolesti. 

„Zaposleni u zdravstvenim ustanovama, s obzirom na izloženost specifičnim opasnostima i štetnostima na radnom mestu, koja uključuje kontakt sa obolelim osobama, pripadaju grupi zanimanja s povećanim rizikom od nastanka određenih  profesionalnih bolesti“ ističe se u pismu koje je potpisao predsednik Sindikata Rade Panić.

Imajući u vidu epidemiju zarazne bolesti kovid 19, ali i posledice koje izaziva po zdravlje i život ljudi, pokretači Inicijative smatraju da „najizloženijim kategorijama građana – zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, treba pružiti veći stepen zaštite, usklađivanjem propisa sa realnim stanjem i preuzimanjem dobrih rešenja nekih od zemalja sa manjom stopom smrtnosti zaposlenih u zdravstvenom sistemu“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Biloški agens je uz nepredvidivost i komplikacije koje izaziva, neadekvatnu i nedovoljnu opremu za ličnu zaštitu na radu, dugotrajno i prekomerno izlaganje doveo da toga da je Srbija na prvom mestu u regionu i Evropi po broju preminulih i zaraženih zdravstvenih radnika i uopšte zaposlenih u zdravstvenom sistemu“ ističe Sindikat u ovoj incijativi.

Takođe, podsećaju da smo „svedoci velike stope smrtnosti i oboljevanja kako medicinskih, tako i nemedicinskih radnika u zdravstvenom sistemu, što će kao dugoročnu posledicu imati povećani broj zaposlenih u ovom sektoru sa trajnim posledicama i komplikacijama od izlaganja ovoj biološkoj štetnosti“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zato Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) zahteva da se hitno izvrši dopuna člana 2. Pravilnika o utvrđivanju profesionalnih bolesti  tako što će se kovid 19 naći na listi profesionalnih bolesti prouzrokovanih biološkim štetnostima.

U obrazoloženju ovog predloga se navodi da je naučno je dokazano da virus SARS-CoV-2 izaziva bolest kovid 19, kako i da je 10. marta 2020. godine bolest kovid 19 proglašena zaraznom bolešću čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Srbiju.

Zatim podsećaju da je u septembru 2020. godine virus SARS-CoV-2 klasifikovan kao biološka štetnost i da su time dopunjenje Direktive Evropskog parlamenta, kao da je Srbija dopunila  Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad pri izlaganju biološkim štetnostima tako što je listi koja se odnosi na viruse, pored ostalih bioloških štetnosti priključen i ovaj virus, kao biološki agens za koji se zna da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Shodno tome, Sindikat predlaže da se Pravilnik o utvrđivanju profesionalnih bolesti dopuni tako što će se na listi pod nazivom Bolesti prouzrokovane bilološki faktorima dodati i kovid 19.

U ovom predlogu se dalje navodi da bi trebalo da se precizira da se kovid 19 priznaje kao profesionalna bolest na poslovima i  mestima na kojima je ostvaren kontakt sa uzročnikom bolesti, a da je uslovi za priznavanje te bolesti klinička slika koju izaziva uzročnik bolesti.

 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

„Za zaposlene u zdravstvenim ustanovama važi pretpostavka da je infekcija u uzročno-posledičnoj vezi sa radnim mestom/poslom, a zbog nedvosmislene izloženosti biološkom agensu“ navodi se i dodaje da se predlog da se

za ovu grupu zaposlenih „utvrđuje priznavanje profesionalne bolesti kovid 19 od dana nastanka, odnosno utvrđivanja dijagnoze uz važenje pretpostavke o uzročnoj vezi“.

U prilog ovome, kako ističu u Sindikaktu, govore rešenja većine evropskih zemalja.

Tako je Nacionalni institut za osiguranje od nezgoda u radnom odnosu Italije potvrdio da se profesionalnim bolestima smatraju infekcije koronavirusom lekara, medicinsih sestara i drugih zaposleniih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

U Nemačkoj se, kako navode u Inicijativi virus smatra profesionalnom bolešću ako zaposleni radi u zdravstvenom sektoru, ali ne i za bilo koji drugi ekonomski sektor (poput javnog prevoza, supermarketa, građevine, kancelarijskih radnika).

Iz Sindikata navoda da su  Južna Afrika, Kanada, Bosna i Hercegovina je kovid 19  uvrstila na listu profesionalnih bolesti, dok je u Hrvatskoj resorno ministarstvo prihvatilo kvalifikovanje kovida 19 profesionalnom bolešću, još aprila 2020. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar