Foto:Privatna arhiva

Nako što se proširila vest da se Zorici Krstić (86), posle 10 sati čekanja u redu u Infektivnoj klinici, izgubio svaki trag, u potragu za njom su, osim policije, krenuli i zdravstveni radnici okupljeni u internoj fejsbuk grupi. Baka, koja je nestala baš na svoj rođendan, uspešno je pronađena, a vest o tome da se verovatno nalazi u Gradskoj bolnici porodica je sutradan čula od policije, da bi potvrdu te informacije već dvadeset minuta kasnije dobila od medicinske sestre.

Godana Pešić, medicinska sestra i moredratorka fejsbuk grupe Skup zdravstvenih radnika, koja postoji već 12 godina i okuplja više od 27.000 članova, isključivo zdravstvenih radnika, kaže za Nova.rs da joj je drago što u ovim teškim trenucima uspevaju da pomognu i građanima.

Objašnjava kako su se njene kolege i koleginice angažovale da pomognu u trenutku kada se Srbija digla potrazi za nestalom Zoricom.

Povezane vesti:

„Mirjana Jovčić, koleginica anestetičarka koja radi na Klinici za urologiju KCS, javila je u grupi da je baka Zorica nestala i onda smo se svi, koji smo bili onlajn u grupi, istog trenutka uključili – počeli da ostavljamo komentare i tražimo je“, kaže ona.

Objašnjava da je razmena informacija između velikog broja zdravstvenih radnika ubrzo dovela do rezultata.

„Ubrzo nakon objave i velikog broja komentara javila se koleginica iz Gradske bolnice koja je, na osnovu podataka dobijenih od članova porodice, potvrdila da je baka prijmljena u Gradsku bolnicu. Nakon toga je i porodica bake Zorice obaveštena da se ona nalazi u sigurnim rukama medicinara.“

Objašnjava da je policija 20 minuta pre medicinara porodici Zorice Kristić javila da se ona verovatno nalazi u Gradskoj bolnici, što su medicinari sa sigurnošću potvrdili.

Zbog velike navale, kako kaže, trenutno je jako teško doći do podataka o pacijentima, pa čak ni policija ne može da dođe do Gradske bolnice.

„Nije da se tu nešto krije, već medicinski radnici ne mogu da stignu da jave. Jako veliki broj pacijenata je u bolnicama a premali broj zdravstvenih radnika, pogotovo što su i mnogi zaraženi“, tvrdi ona.

Objašnjava da ovo, na žalost, nije jedini slučaj u kom je porodica izgubila kontakt sa pacijentom i objašnjava kako do toga dolazi.

„Kad se pacijent nalazi na Infektivnoj klinici Hitna pomoć dobija informaciju gde da ga vozi, a on se smešta tamo gde se ukaže prilika, a u žurbi i prebukiranosti se to ne javi porodici“, kaže Pešić.

Ljudima koji nisu sigurni u koju zdravstvenu ustanovu je smešten član njihove porodice savetuje da pozovu Hitnu pomoć, jer Hitna mora da ima podatke gde je odvezla i ostavila nekog pacijenta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare