Lekar iz „Dedinja“ zaražen išao na posao

Društvo 31. mar. 202021:18 > 21:28
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Andrea Fasani

Lekar Branislav Stojković sa Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" zaražen je koronavirusom i šalje poruke podrške svojim kolegama iz privremene bolnice na Beogradskom sajmu, ali nigde ne pominje da po povratku iz inostranstva početkom marta nije bio u obaveznom karantinu, već je radio pod temperaturom i na taj način ugrozio i pacijente i kolege.

Stojković se, kako saznaje Nova.rs, početkom marta vratio iz turističke posete Austriji. Njegove kolege kažu da je, umesto da ode u obavezan karantin, došao u bolnicu da radi sa pacijentima.

„Danima je pod temperaturom i kašljući radio u bolnici. Previjao je pacijente, koji su otpušteni kući, ali su dolazili zbog previjanja. Bilo ih je osmoro. Kada su mu se simptomi pogoršali, javio se na Sajam. Vidim da je javno priznao da je bolestan i da se prijavio na lečenje, ali nigde ne piše koliko je njegovih kolega zbog njegove neozbiljnosti moralo u karantin“ priča jedan od Stojkovićevih kolega.

Kada je potvrđeno da je zaražen koronom, svi pacijenti, ali i medicinsko osoblje sa kojima je bio u kontaktu testirani su i svi su negativni.

„Pacijente smo telefonom odmah obavestili o situaciji i došli su na testiranje. Bez obzira na rezultat, pratimo njihovo stanje i rečeno im je da se svakako jave ako se budu loše osećali“ priča Stojkovićev kolega.

Ukupno 40 lekara i medicinskih sestara od sredine marta je u karantinu jer su bili u kontaktu sa Stojkovićem, pa je ova zdravstvena ustanova imala i problema zbog manjka osoblja.

Stojković je, kako navodi drugi izvor iz ove bolnice, bio vrlo opušten kada su bili u pitanju simptomi koje ima, pa se na opaske kolega da ne bi trebalo da radi sa temperaturom čak i šalio na svoj račun rečenicom: „Dođi da te zarazim“.

„Trebalo je odmah da ode u izolaciju i da se testira. Ovakvo ponašanje je skandal za jednog zdravstvenog radnika“ ljute su njegove kolege, koje je dodatno iznervirao njegov video podrške zdravstvenim radnicima, kada znaju koliko se neozbiljno poneo u celoj situaciji.

Autori: Ana Vušović Marković i Jelena Bulajić