krizni štab
Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa danas će u 15 časova održati sednicu na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija, ali i pitanje masovne vakcinacije u Srbiji.

Članica Kriznog štaba i virusološkinja sa Medicinskog fakulteta dr Tanja Jovanović ranije je za Nova.rs potvrdila da će danas biti održana sednica tog tela. Na dnevnom stolu Kriznog štaba biće trenutna epidemiološka situacije i pitanje masovne vakcinacije u Srbiji koja je gotovo zastala i pored apela nadležnih, ali i lekara da se vakcinišu.

Naime, medicinski deo Kriznog štaba je zabrinut zbog eventualne pojave četvrtog talasa koronavirusa, ali i slabog broja vakcinisanih u našoj zemlji, ranije je navela premijerka Srbije Ana Brnabić.

Očekuje se i da će pitanje treće doze biti tema o kojoj će Krizni štab razgovarati. Premijerka je najavila da će do 23. jula naš nacionalni tim za vakcinaciju dati preporuku oko treće doze, a da će Krizni štab odluku o tome doneti 1. avgusta.

Ranije danas gradonačelnik Beograda je upozorio da postoji rizik da se pojavi opasniji soj koronavirusa od delte ukoliko se građani ne vakcinišu. Apel na vakcinaciju poslednjih dana gotovo svakodnevno upućuje i virusolog Milanko Šekler, koji je istakao i da ne treba bežati od kombinacije vakcina.

Da smo na početku novog talasa juče nas je upozorio i direktor Klinčkog centra Niš, Radmilo Janković, koji je istakao da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa, dodajući da to sasvim jasno pokazuju brojke koje označavaju broj prvih pregleda i da taj broj na jugu polako raste.

Inače, poslednja sednica Kriznog štaba održana je 14. juna i tada je došlo do velikog popuštanja mera. Tada je Krizni štab preporučio Vladi mere kojima je predviđeno da prodavnice mogu da rade bez ograničenja radnog vremena, kao i ugostiteljski objekti na otvorenom, dok je u zatvorenom dozvoljen rad do jedan sat posle ponoći.

Tada je dozvoljeno i publici da prisustvuje sportskim događajima i to do 30 odsto kapaciteta u zatvorenim objektima i 50 odsto na otvorenim terenima.

Dozvoljeno je okupljanje do 500 ljudi na otvorenom ili zatvorenom prostoru, a za sve veće skupove potrebna je dozvola Kriznog štaba.

Podsetimo, juče je završen i veliki evropski muzički festival Egzit u Novom Sadu, a na kojem je bilo gostiju iz više od 70 zemalja.

Bonus video – Poznati koji su umrli od koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar