Darija Kisić Tepavčević, krizni štab, konferencija za novinare
Darija Kisić Tepavčević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Palati Srbija danas je održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, a sastanku je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić. Na sednici nisu donete konkretne mere, a prema rečima ministarke Kisić Tepavčević razgovarano je tome kako da se pojača broj vakcinisanih građana, te na koji način raditi na tome u narednom periodu.

Ministarka za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je nakon konferencije za štampu da se može videti da je situacija stabilna, ali da se beleži pogoršanje situacije zbog novih sojeva zbog nedovoljne vakcinacije.

„Poslednjih dana beleži se blagi porast broja obolelih. Činjenica je da je vreme godišnjih odmora, ali virus nije na odmoru. Gotovo svakog dana neko od naših sugrađana izgubi život sa ovom bolešću. Vakcinacija štiti od smrtnog ishoda, ona štiti od najtežih kliničkih oblika ispoljavanja ove bolesti. To nije samo invididualna, nego kolektivna odgovornost. Do sada kod nas je vakcinisano 2.772.927 miliona stanovnika, a obe doze je primilo 2.462.507 miliona građana“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da u Srbiji ima veći broj građana gde je vakcinisano više od proseka, ali da ima i regiona gde je taj broj nizak poput Tutina, Novog Pazara, Mionice…

Ministarka je izjavila da je vakcnisano samo 17,42 odsto stanovništva u uzrastu između 18 i 30 godina, te da to predstavlja najveći problem kada je reč o nastavku vakcinacije.

„Oni mogu da se razbole, možda neće imati tešku formu, tj najverovatnije neće, ali mogu da prenose virus i time da ugroze druge ljude. Najveće vreme naše diskusije bilo je posvećeno tome da se poveća broj vakcinisanih građana. Situacija je još uvek stabilna, ali uvek može da izmakne kontroli“, izjavila je ministarka.

Kada je reč o afirmativnim merama za podsticaj za dalju imunizaciju, ministarka je izjavila da su te mere donošene od početka, a da je to pokazano i na Egzitu.

„Vakcina spašava živote, pa nisam sigurna da bi neka druga stimulacija od vašeg života mogla da bude bitnija od toga da spasite svoj život i živote bližnjih“, nastavila je ona.

Na pitanje našeg novinara koliki je tačan procenat vakcinisanih medicinskih radnika, Kisić je navela da ne zna tačan broj.

„Tačan procenat u ovom momentu ja ne znam, ali znam da u ustanovama socijalne zaštite preko 90 korisnika i zaposlenih vakcinisano. Prethodnih dana smo imali situacije da nije bilo obolelih. To su precizni podaci. Kada je reč o zdravstvenim ustanovama, to zavisi od slučaja do slučaja, pa to zavisi od aktuelne situacije“, istakla je ministarka.

Na naše drugo pitanje, koliko je proizvedeno vakcina na Torlaku, ministarka nije znala odgovor ni na ovo pitanje.

„Nažalost nemam precizne podatke ali mogu da vam dostavim“, kazala je ona.

Kada je reč o eventualnoj trećoj dozi primanja vakcina i pooštravanju mera, ministarka je imala nešto konkretnije odgovore.

„Treća doza ukoliko se pokaže da je potrebna, neće nam povećati kolektivni imunitet. Sada u ovom momentu nije prioritet da se razmišlja o tome. Da li će biti potrebna treća doza, i dalje se radi istraživanje za to u svetu. Ono što jeste činjenica je da oni koji su primili jednu ili drugu dozu vakcine, a ipak su zaraženi, nemaju težu kliničku sliku. Imamo oružje na dohvat ruke za borbu protiv virusa i samo treba da ga upotrebimo“, istakla je.

Kako javlja naš reporter koji se nalazi u Palati Srbija, među prisutnima su ministar Zlatibor Lončar, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pokrajinski sekretar Zoran Gojković, ministarka Tatjana Matić, doktori Goran Stevanović, Verica Jovanović…

Matic i Popović Krizni štab Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na dnevnom redu Kriznog štaba su analiza aktuelne epidemiolške situacije, kao i proces vakcinacije u Srbiji. Na sastanku je bilo reči i o najavi mogućeg davanja treće doze vakcine protiv koronavirusa. Ovo je prva sednica Kriznog štaba još od 14. juna kada je došlo do velikog popuštanja mera.

Vesić i Radojičić Krizni štab Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je navela da se Krizni štab održava zbog „zabrinutosti medicinskog dela Kriznog štaba“. Naime, lekari strahuju od novog talasa koronavirusa u našoj zemlji imajući u vidu nedovoljan broj imunizovanih građana.

Inače, premijerka Brnabić je juče najavila da bi mišljenje o trećoj dozi naše nacionalno telo za vakcinaciju trebalo da donese do 23. jula, a da će stav Kriznog štaba o tome biti poznat 1. avgusta.

Pojedini lekari u Srbiji pozvali su da se kao treća doza za starije sugrađane koji su primili kinesku vakcinu, da neka druga vakcina, poput Fajzera.

Ranije danas gradonačelnik Beograda je upozorio da postoji rizik da se pojavi opasniji soj koronavirusa od delte ukoliko se građani ne vakcinišu. Apel na vakcinaciju poslednjih dana gotovo svakodnevno upućuje i virusolog Milanko Šekler, koji je istakao i da ne treba bežati od kombinacije vakcina.

Da smo na početku novog talasa juče nas je upozorio i direktor Klinčkog centra Niš, Radmilo Janković, koji je istakao da su lekari potpuno saglasni da smo na početku novog talasa, dodajući da to sasvim jasno pokazuju brojke koje označavaju broj prvih pregleda i da taj broj na jugu polako raste.

Bonus video – Poznati koji su umrli od koronavirusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare