Foto:Dragana Stjepanovic/STARSPORT; Tanjug/dragan kujundic/jadranka ilic

Puna hala i 4.000 navijača - tako je sinoć izgledalo u u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić". Košarkaška utakmica između Crvene zvezde i Budućnosti, još jedna utakmica sa našim živcima i dokaz da se mere protiv korone i odluke Kriznog štaba ignorišu. Za pojedine zabrane ne važe. I dok nam se slavlja, koncerti i noćni provod obećavaju krajem juna - navijači su izgleda povlašćena kategorija, njima se može. U međuvremenu, Krizni štab, čije su odluke pogažene sinoćnjim masovnim okupljanjem, ćuti - pravi se mrtav.

Nova.rs pisala je i zvala članove Kriznog štaba Predraga Kona, Branislava Tiodorovića, Dariju Kisić i Mirsada Đerleka, sa istim pitanjem – kako komentarišu apsolutno kršenje svih važećih, propisa protiv epidemije korone?

Krizni štab ne zaseda već dve nedelje. Iako je premijerka Ana Brnabićn to najavila u sedmici za nama, izostao je sastanak tog tela. Istini za volju, broj zaraženih opada i tu je situacija pod kontrolom. Ipak, čini se da poštovanje mera nije pod kontrolom i da ne važe ista pravila za sve. Velike svadbe ne mogu, pod znakom pitanja su i mature, ali 4.000 ljudi na tribinama, to je potpuno u redu.

Infektolog Dragan Delić u razgovoru za Nova.rs primećuje da Krizni štab ćuti. Deluje mu kao da postoji neka vrsta prećutnog sporazuma.

Dragan Delić

„Ovo je kao primer neprihvatljivo, kao pojava i maltene kao praksa je neprihvatljivo. Krizni štab donosi neke mere koje se posle ne poštuju, a pritom Krizni štab ćuti i nešto se mnogo ne izjašnjavaju o tome. Oni čak ni ne zasedaju. Kao neki prećutni sporazum da postoji – mi ćemo to tolerisati, vi to radite“, kaže Delić.

Kaže i da je teško proceniti u kolikoj meri, ali će nas 4.000 navijača na utakmici svakako koštati.

„Ako su to mladi ljudi, iako većina nije zaštićena vakcinom, onda je realno očekivati da će, ukoliko je neko imao asimtomatsku infekciju, to preneti na najbliže u okolini“, objašnjava Delić.

On ističe i problem nepoverenja, kao i nedostatka autoriteta.

„Ne postoji autoritet ni na jednom nivou. Očito niko nikga ne sluša, niko nikome ne veruje. Svi pričaju šta žele, svi sve znaju – jedna jako neodgovorna situacija. Niko nema autoritet, krizni štab ga je davno izgubio, iako oni te neče da priznaju“, zaključuje Delić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare