Manojlović: U četvrtak novi protest, napadnuti smo ispred Skupštine

Politika 18. jan. 202214:35 > 16:33
Podeli:

Aktivista organizacije “Kreni promeni” Savo Manojlović rekao je za Nova.rs da narodna inicijativa o zabrani litijuma nije verifikovana danas i da će se zbog toga u četvrtak u 19 sati, ispred Predsedništva u Beogradu, održati protesti.

On je dodao da je konferencija za medije “Kreni promeni”, ispred Skupštine Srbije, bila uredno najavljena policiji, ali da se on, kako kaže, nije pojavila.

Pročitajte još...

“Međutim pojavili su se provokatori koji su nas fizički napali. Narodna incijativa poslata je Odboru za ustavna pitanja Skupštine Srbije, koji je nenadležan. Mi smo zahtevali da se hitno izjasne o incijativi, iako postoji rok od 15 dana, da bismo mogli na vreme da sakupimo potpise. Pozvali smo ih i oni su nam odgovorili da ne znaju zašto je njima upućena narodna inicijativa”, ističe Manojlović.

S obzirom na sve što se danas dogodilo, Manojlović je rekao da će “Kreni promeni” organizovati nove proteste.

“Policiji smo najavili skup i tražili smo da nas zaštite. Oni se nisu pojavili. Zbog svega toga, mi ćemo održati protest ispred Predsedništva u četvrtak s početkom od 19 sati”, rekao je on za naš portal.

Podsetimo, predstavnici Kreni-promeni uputili su juče zahtev za hitnu verifikaciju narodne inicijative kako bi otpočeli sa skupljanjem potpisa za zabranu iskopavanja litijuma i bora i kako bi Skupština o tome mogla da odluči.

U saopštenju upućenom medijima, Manojlović je poručio predstavnicima vlasti da do 20. januara ukinu Prostorni plan “Jadar” i zakonom uvedu moratorijum na litijum i bor, a ukoliko to ne žele, njegova organizacija insistira da putem narodne inicijative predloži zakon.

„Ako predstavnicima vlasti nije dovoljna elektronska peticija od skoro 300.000 potpisa, tražimo da nam se omogući mehanizam narodne inicijative gde ćemo sakupiti 30.000 potpisa za predlog zakona o kojem Skupština mora da se izjasni“, naveo je Manojlović u saopštenju.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović o prekidu protesta i datoj reči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar