Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odsek za psihologiju jedan je od najpopularnijih na Univerzitetu u Beogradu, pa se za jedno slobodno mesto na toj katedri prijavi šest zainteresovanih kandidata. Taj odsek na Filozofskom fakultetu u Beogradu neformalno je jedan od traženijih i perspektivnijih programa u zemlji, a posle pandemije korone verovatno će postati još popularniji.

Budući brucoši psihologije na Filozofskom fakultetu imaće veliki zadatak kako bi upisali studije, odnosno kako bi obezbedili budžetska mesta. Nije tajna da je psihologija sve više popularna među studentima, koji iz svih krajeva zemlje dolaze kako bi se usavršavala u ovoj oblasti.

Psihologija se kao poseban departman izučava na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Po godini se upisuje 88 studenata, od kojih 80 ima budžetski status, dok preostalih osmoro brucoša mora da plati školarinu u iznosu od 118.549 dinara.

Da bi upisali psihologiju, zainteresovani kandidati će polagati test znanja i test opšte informisanosti. U pitanju su testovi koji se polažu pismeno i koju uključuju različite naučne oblasti. Prema rečima zaposlenih na fakultetu, test se sastoji uglavnom od zatvorenih pitanja (na zaokruživanje), dok će manji deo biti na dopunjavanje.

Broj pitanja varira iz godine u godinu, a prema rečima profesora Aleksandra Baucala, za prijemni je dovoljno pripremiti jedan udžbenik koji se nalazi u informatoru za prijemni.

Na prijemnom ispitu kandidat može osvojiti najviše 60 poena.

Profesor psihologije i šef odeljenja dr Aleksandar Baucal rekao je za Nova.rs da je tražnja za fakultetom ogromna se psihologija bavi čovekom kao takvim, pa je to veoma interesetantno, ali i zbog praktičnih razloga koje ova oblast nosi sa sobom.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Više je razloga koji privlače studente da upišu psihologiju. Jedan od njih je to što ona proučava sve nas. Mladi ljudi su po definiciji stalno u procesu preispitivanja sveta i stvarnosti, pa je psihologija interesantna jer ih uči da razumeju svet oko sebe. Takođe, postoje i praktični razlozi sa upisivanje psihologije prema rečima studenata. Poslovi budućih psihologa su raznovrsni – rad u obrazovnim ustanovama, nevladinim organizacija, učestvovanje u reformama. Dodatno, mogu da rade u zdravstvenom sistemu, da učestvuju u savetovanjima, istraživanjima… Širok je spektar tih zanimanja“, rekao je Baucal za Nova.rs.

Profesor ističe da je konkurencije ogromna i da će u narednoj akreditaciji, koja se očekuje možda već i naredne godine, biti primljen veći broj studenata.

„Pri kraju je nova akreditacija, prema kojoj će se primati 116 studenata. Nije još uvek poznato koliko će biti budžetskih mesta, ali prirodno, ona će se povećati. Kada je reč o konkurenciji na prijemnom, ona je velika. Za 88 mesta konkuriše u proseku između 500-550 studenata. U pravu ste kada kažete da je konkurencija velika, ali ukoliko buduće kolege počnu na vreme sa učenjem za prijemni, neće biti nikakvih problema za njih“, rekao je profesor Baucal za Nova.rs.

Kako izgleda kalendar upisa 2021. godine

Maturanti će nastavu u školama završiti tačno 25. maja (stručne škole mogu neki dan ranije ili kasnije), nakon čega će imati organizovane maturske radove u školama. Prijavljivanje kandidata za prijemne ispite na fakultetima planiran je u periodu od 23. do 26. juna. Liste prijavljenih kandidata ističu se poslednjeg dana, odnosno 26. juna, nakon čega budući brucoši neće imati pravo da se prijavljuju, odnosno ne u ovom upisnom roku.

Prijemni ispiti će biti organizovani u periodu od 28.juna do 2. jula, a rezultate možemo očekivati najkasnije do 5. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 12. jula.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar