Foto: Nova.rs

Infektivna ambulanta u Kraljevu, u koju dolaze osobe koje su obolele od Kovida 19, trpi sve veći pritisak. Menadžment bolnice je sve do prošlog vikenda, svakog pacijenta kojem je bilo potrebno bolničko lečenje transportovao u Kruševac. Ali, situacija se sve više pogoršava, a zbog toga što internistička bolnica nije u kovid sistemu, najviše trpe medicinsko osoblje i bolesni.

„Ovde vlada opšti haos. Nema osoblja. Popodne radi jedan lekar na 70 ili više pacijenata. Sestra izađe i izmeri saturaciju svima koji čekaju, a primaju se oni kojima su rezultati 93 i niže. Porodilje i dijabetičari imaju prednost. Imam hroničnu opstrukciju pluća i već dva dana me ne primaju na kontrolu. Na infektivnom odeljenju su ljudi na samrti“, kaže B.P. iz Kraljeva.

Broj pacijenata koji dnevno dolaze na rentgen i preglede kod pulmologa, svakoga dana raste. U ovom trenutku, dnevno oko 150 osoba prođe kroz infektivnu ambulantu.

„Do danas su radile tri ekipe prepodne i jedna popodne. Od sutra ćemo uvesti još jednu ekipu koja će biti popodne. Svakoga dana se povećava broj osoba kojima je potrebno bolničko lečenje. Na početku ovog talasa bile su jedna ili dve osobe, a sada ih je dnevno najmanje 6-7. Svakom od njih je potrebna kiseonička potpora“, kaže Milan Parezanović, načelnik Infektivnog odeljenja bolnice u Kraljevu.

Parezanović kaže da od prošlog vikenda, pacijente smeštaju na Infektivno odeljenje, a da će i grudno biti osposobljeno za prijem. Prema njegovim rečima, i dalje se jedan određeni broj, uglavnom težih pacijenata, šalje u kovid bolnicu u Kruševcu.

„Na početku ovog talasa su uglavnom bile mlađe osobe. Sada imamo pacijente srednje godišnje dobi. A počela je da se javlja i starija populacija. Oni najteže prolaze. Generalno, nema neke velike razlike u kliničkim slikama osoba koje su se zarazile u trećem i sada u četvrtom talasu“, rekao je Parezanović.

Prema poslednjim podacima, od ukupno 805 uzoraka brisa sa teritorije Kraljeva, testiranih tokom zadnja 24 sata, 157 osoba je bilo pozitivno na koronavirus.

BONUS VIDEO: Guzva ispred kovid ambulante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar