Panorama Kraljeva Foto: Nova.rs

Odsek za zaštitu životne sredine u Kraljevu saopštio je da je za prvih 16 dana januara, vazduh u Kraljevu bio uglavnom zagađen i jako zagađen. Ali, građani su tek posle nekoliko dana saznali kakav je kvalitet vazduha koji su udisali. I ovo nije prvi put da se na ovakav način saopštava da je vazduh Kraljevu bio zagađen.

Odsek za zaštitu životne sredine u Kraljevu je zbog velikog aerozagađenja preporučio stanovnicima ovog grada da izbegavaju fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skrate boravak na otvorenom i preusmere obavljanje uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celu populaciju, a posebno na osetljive grupe – starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

I sve bi ovo bilo potpuno normalno, da ovakvo upozorenje nije stiglo sa nekoliko dana zakašnjenja. Prema podacima koji se navode u saopštenju Odseka za zaštitu životne sredine, od 1. do 16. januara čak trinaest dana je bila prekoračena koncentracija PM10 suspendovanih čestica u vazduhu. U tom periodu vazduh u Kraljevu je sedam dana bio u kategorij jako zagađen, od 2. do 4. januara i od 13. do 16. januara, šest dana u kategoriji zagađen.

“Merenje koje Zavod za javno zdravlje radi jesu po validnoj metodi, ali dobijamo ih sa nekoliko dana zakašnjenja, od najmanje 48 pa čak i 72 sata. Čemu onda takvo merenje, jer je svrha upravo da se građani obaveste o aerozagađenju kako bi se zaštitili. U poslednje tri nedelje je vazduh devet dana bio jako zagađen, a osam dana zagađen. Samo jedan dan u prve tri nedelje januara smo imali dobar vazduh”, kaže Zoran Nikolić iz UG “Kraljevački razvojni centar”.

Nikolić kaže da su ove godine Gradu Kraljevu uputili dopis u kojem stoji da se hitno nabavi automatska merna stanica koja bi građanima u realnom vremenu saopštila rezultate merenja čestica PM10 i PM 2,5.

“Individualna ložišta na fosilna goriva u najvećoj meri tokom grejne sezone, doprinose ovakvom kvalitetu vazduha. Ali, ono što lokalna samouprava može da uradi u ovom trenutku jeste da kupi automatsku mernu stanicu, ali i da eliminiše takva ložišta iz ustanova koja se finansiraju iz budžeta grada. Kao što su pojedine škole i javni objekti. Ispada da građani, sopstvenim novcem plaćaju loš vazduh”, smatra Nikolić.

BONUS VIDEO: Mural posvećen reci Studenici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare