Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Planina pepela" koja je posle grejne sezone deponovana na placu kragujevačke toplane, zadaje muke stanovnicima nekoliko gradskih naselja, koji se žale da o vetrovitim danima, niti mogu napolje, niti da otvore prozore. Pepeo je, kažu, svuda oko njih, a prizor je zabrinjavajući i izgleda kao da se usred leta na ceo kraj spusti gusta magla od zagađujućih čestica.

„Katastrofa i užas“, gotovo uglas, za naš portal odgovaraju stanovnici Pivare, na samo spominjanje gradske toplane, koja se nalazi na nekoliko desetina metara od prvih kuća. Pričaju da zimi ne mogu da dišu od gareži i smoga, a tokom leta od pepala koji vetar raznosi ka njihovim dvorištima.

Grejna sezona je završena, a tone i tone pepela koji je ostao posle sagorevanja uglja, deponovane su na placu gradske toplane „Energetika“, na manje od jednog kilometra od centra Kragujevca. Ova planina od pepela „miruje“ tokom vedrih dana, ali doživi „erupciju“ tokom svakog jačeg vetra, a tada su građani prinuđeni da se povuku u svoje kuće.

Najugroženiji su stanovnici Pivare, koje od dimnjaka i deponije pepela, deli samo ulica i mali Pivarski park.

„Kada dune vetar, mi smo u oblaku pepela. Osećaj je jako neprijatan, ulazi u oči, štipa za grlo. Tada ne izlazimo nigde, po ceo dan smo u kući. Strašno je šta udišu naša deca“, zabrinuto kaže mlada majka Mlađana Petrović i pojašnjava da u njihovom naselju završetak grejne sezone, ne znači i kraj zagađenom vazduhu, jer tada počinje borba sa pepelom.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ona dodaje i da se po dvorištima, automobilima i prozorima talože naslage čađi i pepela, koje mesecima „s mukom skidaju“.

Njen komšija Nenad Milosavljević slikovito objašnjava i da su krošnje u parku pune naslaga, pa kada deca slučajno šutnu loptu, sa grana „opada oblak pepela“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On kaže i da je vazduh koji udišu „čista bolest“ jer se čestice iz zagađenog vazduha „lepe za sve što dotaknu“ i teško ih je ukloniti.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Ja automobil prvo moram da isprskam jabukovim sirćetom, pa tek onda da ga operem. Te naslage ne mogu tek tako da se očiste. Zamislite, šta li je tek u našim plućima“, priča ovaj zabrinuti Kragujevčanin.

„Obećavaju nam grejanje na gas“

Meštani Pivare koriste svaki vedar dan da vreme provode u parku, jer znaju da će s prvim vetrom morati da se povuku u kuće. Iako zvuči apsurdno, za njih je kiša spasonosna, pošto će kako kažu, tada biti mirni nekoliko dana, jer kiša natopi površinski sloj pepela.

Kragujevac – jedan od najzagađenijih gradova

Kragujevac je tokom grejne sezone bio jedan od najzagađenijih u Srbiji. Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, upravo je ’’Energetika’’ jedan od najvećih zagađivača, koja u atmosferu izacuje velike količine ugljen-dioksida, azotnih oksida i PN čestica. Tokom zime u Energetici u proseku sagori oko 750.000 tona uglja, a dodatno zagađenje vazduha dolazi i od mazuta koji se koristi za potpaljivanje kotlova.

Govore i da godinama slušaju obećanja da će kotlovi na ugalj biti zamenjeni novim postrojenjima na gas, ali je do sada sve ostalo na rečima. U međuvremenu, bili su prinuđeni da se prilagode sredini u kojoj žive.

„Ja sam morao da kupim mašinu za sušenje veša, jer je nemoguće da se suši napolju. Imam i kućni aparat za prečišćavanje vazduha koji tokom zime podešavam na maksimum. Evo, navešću i primer koliko je vazduh napolju zagađen kada radi Energetika. Dovoljno je da na nekoliko sekundi ostavim otvorena ulazna vrata, pa da se na aparatu uključi crvena lampica“ , tvrdi Nenad Milosavljević.

Opozicija pozvala gradonačelnika da poseti „planinu pepela“

Na problem sa deponovanjem pepela praktično u centru grada, ukazala je i kragujevačka opozicija. Na poslednjoj sednici loklanog parlamenta odbornik Ivica Samailović iz grupe Zajedno za Šumadiju Zdrava Srbija, ocenio je da toliko pepela nije bilo ’’nikada u istoriji’’ i takav način odlaganja nazvao „najvećim kriminalom“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je pozvao gradonačelnika Nikolu Dašića da obiđe „planinu pepela“ i postavio pitanje zbog čega se otpad od sagorevanja uglja ne deponuje na drugoj lokaciji.

Povodom navoda opozicije, naš portal potražio je odgovore u preduzeću „Energetika“, gde smo od direktora Andreje Ilića, dobili uveravanja da će „problem sa pepelom biti rešen“.

Ilić je rekao i da ta deponija nije „od juče“, da se na toj lokaciji godinama unazad skladišti pepeo, kao i da je svestan da ugrožava građane koji žive u blizini.

„Energetika je u procesu rešavanja problema sa pepelom i u ovom trenutku mogu da kažem da od sledeće grejne sezone neće biti daljeg generisanja pepela na matičnoj lokaciji. Energetika će u sistemu daljinskog grejanja početi da koristi gas kao primarni energent, tako da ćemo apsolutno popraviti kvalitet vazduha u gradu“, kratko je rekao Ilić za naš portal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare