Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kovid bolnica u beogradskom naselju Batajnica, koja je danas otvorena, primila je prve pacijente. Direktorka te zdravstvene ustanove, dr Tatjana Adžić Vukićević, apelovala je na građane da ne dolaze samostalno u tu bolnicu, već da se jave u prijemno-trijažne centre i kovid ambulante gde će lekari proceniti da li su za kućno lečenje ili hospitalizaciju.

Doktorka Tatjana Adžić Vukićević je rekla da su primljeni prvi pacijenti sa bilateralnom upalom pluća i sa respiratornom insuficijencijom.

„Pre par minuta obavešteni smo od kolega sa Infektivne klinike, koja je i dalje ostala naš prijemno-trijažni centar, da nam stiže oko 20 bolesnika koji svi zahtevaju neku vrstu respiratorne potpore“, dodala je Adžić Vukićevićeva.

Navela je da u bolnici rade lekari, medicinske sestre, rendgen tehničari i laboranti u tri smene. Ukazala ja da su u bolnicu dolazili ljudi samostalno, kao i da tako ne bi trebalo da se radi.

„Ja razumem ljude, oni su zaplašeni i umorni, teško im je da čekaju u redovima u kovid ambulantama. Ali ja apelujem na sve njih da se još malo strpe i smire i da i dalje idemo preko prijemno-trijažnih centara i kovid ambulanti gde će naše kolege da procene da li su za kućno lečenje ili će ih uputiti kod nas“, rekla je doktorka.

„Mi ljude ne možemo da lažemo da nemamo mesta, mesta imamo, ali da se ne bi napravila prevelika gužva i preveliki haos u Beogradu da se ipak ide preko prijemno-trijažnih centara. Čim se steknu uslovi mi ćemo preko medija naše građane obavestiti da dolaze direktno na prijem u našu bolnicu“, poručila je Adžić Vukićevićeva.

Doktor Nebojša Lađević kaže da su formirali jedinicu intenzivnog lečenja i da su prvi pacijenti već primljeni.

„Ovde imamo 250 kreveta u jedinici intenzivnog lečenja, skoro toliko ima i pacijenata na respiratoru u celoj Srbiji, tako da možete da zamislite koliki je to kapacitet i ukoliko uzmemo i bolnicu u Kruševcu onda vidite koliko je to značajno za naš zdravstveni sistem“, rekao je Lađević.

BONUS VIDEO: 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar