Vučić: Za sedam dana otvaramo kovid deo sa 200 ležajeva

Društvo 24. nov. 202022:26 > 25. nov. 2020 00:39
Podeli:
Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Za sedam dana otvorićemo kovid deo nove bolnice u Batajnici sa 200 ležajeva intenzivne nege, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazeći radove na izgradnji kovid bolnice na Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija".

„Za sedam dana otvorićemo kovid deo sa 200 ležajeva intenzivne nege i 500 mesta na poluintenzivnoj nezi. Posle koronavirusa, ovu bolnicu koristićemo i za druge svrhe“ poručio je Vučić.

Poručio je da je, kao građanin Srbije, ponosan na činjenicu da je bolnica izgrađena za četiri meseca.

U gradnju bolnice u Beogradu, kako je rekao, uloženo je ko 60 miliona evra, a u opremanje obe bolnice, u Beogradu i Kruševcu, biće uloženo još nešto više od 30 miliona evra.

„Ovo će biti najveća bolnica u kovid sistemu, sa krevetima intenzivne i poluintenzivne nege“, dodao je on.

„Kad smo pričali o bolnici mnogi su bili protiv, a sada može da nas spase“, rekao je predsednik, dodajući da će druga kovid bolnica u Kruševcun biti završena 15., 16 decembra.

Dodao je da će se u bolnici u Batajnici lečiti pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

„U bolnici u Zemunu radiće 1.500 lekara, a u Kruševcu 900“, rekao je on, dodajući da će obe bolnice imati 420 high flow respiratora, koji su neinvezivni.

„U jednom danu smo potrošili kiseonika kao za mesec dana u normalnim uslovima. To je gotovo neizdrživo. Plaćamo visoku cenu po broju mrtvih i tu smo među najmanje neuspešnima u celoj Evropi, pa i u regionu“, rekao je Vučić.

Situacija je, kako je naglasio, više nego ozbiljna, kada se zna da je u bolnicama 6.500 ležajeva popunjeno.

U tom smislu, dodao je da je poslednja opcija da ortopedija Banjica postane kovid bolnica, a upravo se i žuri da bolnicom u Batajnici, da do toga ne bi došlo.

Prema njegovim rečima, Srbija će pojačati testiranje na koronavirus, jer su rano otkrivanje i izolacija ključne, kao i vakcina.

Vučić je dodao da će država dati sve od sebe da u narednih mesec dana obezbedi prve značajnije količine vakcina protiv koronavirusa, „bar milion doza do kraja godine za zdravstvene radnike, koji trpe strahovit pritisak“.

„Ti ljudi više ne mogu da podnesu, oni su najizloženiji, bukvalno su na ivici fizičke snage“, rekao je Vučić i dodao da je više od 1.500 zdravstvenih radnika zaraženo koronom.

Dodao je da će pored zdravstvenih radnika, vakcine biti obezbeđene i za vojsku i policiju.

Vučić je napomenuo i da će i sam primiti vakcinu zajedno sa prvim vojnicima.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović rekao da je ovo sve što je planirano za bolnicu koja nam je neophodna.

„Ovo je prava intenzivna nega. Kompletan monitoring, kompletna oprema i, što je najvažnije, centralni monitoring. Ovo bolje izgleda od Infektivne nege“, rekao je Stevanović.

U obilasku sa Vučićem bili su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar odbrane Nebojša Stefanović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Lončar je rekao da su kiseoničke sobe već spremne. U bolnici će, kako je dodao, biti 200 respiratora na raspolaganju pacijentima. Obezbeđen je i servis za respiratore.

On je dodao da je danas spočeo odabir specijalizanata koji će raditi u kovid bolnici u Batajnici i Kruševcu.

Nova bolnica, čija je izgradnja počela 1. avgusta, biće multifunkcionalna, sa 550 kreveta intenzivne i oko 800 poluintenzivne nege, a imaće ukupno 18.000 kvadrata.

Komentari

Vaš komentar