Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Srpska akademija nauka i umetnosti se nije oglašavala o spomeniku Stefanu Nemanji zbog specifičnih okolnosti rada, ali nastojaćemo da organizujemo ozbiljnu debatu o spomeničkoj kulturi", rekao je na konferenciji za medije predsednik SANU Vladimir Kostić povodom zahteva pojedinaca i političkih stranaka da se Akademija oglasi o svim kontroverzama koje prate podizanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu.

„Akademija se do sada oglašavala o raznim pitanjima – od Beograda na vodi do gondole, a davala je i svoje mišljenje o dešavanjima oko manastira Visoki Dečani. Ljudi koji nas prozivaju iz stranka, da se odredimo o određenim pitanjima, ne shvataju da Srpska akademija nauka i umetnosti nije politička stranka, već da je ona heterogena“, rekao je Kostić na konferenciji za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti ove institucije do kraja godine.

On sam nije hteo da iznese svoje mišljenje o ovom pitanju, već je rekao da će ga saopštiti u javnosti kroz intervjue koje bude davao.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na pitanje da li će se SANU oglasiti povodom najnovijeg sporazuma između Beograda i Prištine sklopljenog u Vašingtonu, Vladimir Kostić je naveo da Akademija nema nikakve bogatije kontakte sa vlašću u odnosu na bilo koje druge segmente društva, niti je pozvana da učestvuje u bilo kakvoj podeli odgovornosti.

“Kao institucija, mi nemamo ništa više informacija o tome šta je potpisano, nego što se može naći u medijima, a da tamo ima dovoljno informacija,  ni vi ne biste ovo morali da me pitate”, odgovorio je Kostić.

Inače, SANU krajem oktobra počinje izborni ciklus novih redovnih i vanrednih članova za 2021. godinu, koji će se okončati izborom u novembru naredne godine.

„Broj svih članova SANU je trenutno 130 i to je jedan od najmanjih brojeva u našoj istoriji. Upoređujući sa regionom, mi imamo 1,9 akademika na 100.000 stanovnika, dok se taj broj u zemljama regiona, izuzev Severne Makedonije, kreće od 5 do 7”, objasnio je Kostić.

Prema njegovim rečima, SANU ima 99 redovnih i 31 dopisnog člana. Od toga su samo 11 odsto žene, a u tri odeljenja SANU uopšte nema članica, naveo je Kostić.

Procentualna zastupljenost članova SANU po oblastima govori da su 60 odsto akademci prirodnh nauka, oko 30 odsto dolaze sa društveno-humanističkih nauka, a 10 odsto iz oblasti umetnosti.

Prosek starosti akademika je 73,5 godina, dok je procenat članova starijih od 85 godina između 15 i 22 odsto, u zavisnosti od pojedinih odeljenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar