Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto:/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ/bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, te istakao da veruje da će svi razgovori u Briselu dati rezultat.

Vučić je rekao da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

On je nakon prvih sastanaka u Briselu naveo da Evropa vodi dijalog Beograda i Prištine o svim političkim odnosima i da smo mi to ranije prihvatili.

„Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu“, podvukao je on.

Vučić je izjavio je da Evropska unija bez sumnje želi ključnu ulogu za sebe u dijalogu Beograda i Prištine i da bude nosilac tog procesa, da nisu „najsrećniji na svetu“ zbog sporazuma postignutog u Vašingtonu, ali da žele da iskoriste deo toga, kako bi proces još brže napredovao.

Na pitanje novinara u Briselu kako je specijalni izaslanik EU za dijalog BG-PR Miroslav Lajčak reagovao na sporazum u Vašingtonu, Vučić je rekao da EU još analizira i da žele da iskoriste deo postignutog.

„Da li su najsrećniji na svetu? Ko god bi to rekao, ne bi rekao istinu“, naveo je on.

„Svi moraju da zaborave takmičarski pristup“

Upitan da li misli da postignuto u Vašingtonu može da uđe u proces koji se vodi Briselu, Vučić je odgovorio da deo toga može nesumnjivo i da će to sigurno biti jedan od zaključaka.

On je rekao da je za Srbiju važno da postoji taj papir jer, u svakom trenutku, kada god Beograd pozove Avdulaha Hotija, Zorana Zaeva ili Edija Ramu, premijera Crne Gore ili predstavnika Saveta BiH, da se nađu u Vranju ili Leskovcu, da se razgovara, to neće biti lako odbiti.

„Moramo da počnemo da razgovaramo o konkretnim temama, da budemo bogatiji, da radimo, a ne da se mrzimo“, rekao je Vučić.

„Verujem da ćemo sutra pričati o ZSO“

Vučić je izjavio da veruje da će sutra u Briselu na pregovorima Beograda i Prištine biti otvoreno pitanje Zajednice srpskih opština. On je naveo da će pregovori u Briselu biti učestali i da neće biti nimalo laki.

„Od 19. aprila 2013. godine ništa po pitanju ZSO Albanci nisu uradili. Važno da vidimo kakve su im namere, šta misle i šta žele i da li razumeju da stvari koje su potpisane moraju da budu ispunjene“, rekao je Vučić.

On je istakao da svi moraju da zaborave takmičarski pristup i pitanje ko je koga porazio ili pobedio.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnosot upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje (DFC), kao i uspostavljanje „mini Šengena“.

„Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, fitosanitarnim dokumentima, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi“, poručio je on.

Vučić je rekao da su na današnjem sastanku pričali o svim važnim temama.

„Sutra se nastavlja zvanični dijalog, danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata“, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da su u nastavku dijaloga, od sutra, tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

„Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca“, rekao je Vučić.

On je naveo da svi imaju svoje interese, ali da se Srbija bori za svoje, a ne za tuđe interese.

„Molim braću iz Izraela da još jednom razmisle kakvu će odluku doneti“

Na konstataciju novinara da Turci nisu srećni što Srbija premešta ambasadu u Jerusalim, Vučić je odgovorio da su svi pomali nesrećni, a ne smeju da priznaju Prištinu i ne smeju da kažu da će i Priština da otvara ambasadu u Jerusalimu, ako dobije priznanje.

„Mnogi nisu srećni oko raznih stvari, videćemo… Da vidimo prvo šta će Izrael da uradi, da li će da prizna Kosovo.. Zato Srbija i nije htela da potpiše taj, nego je imala svoj papir“, rekao je Vučić.

On je istakao da su Srbija i Izrael prijatelji, te podsetio da je Srbija još 1917. godine bila prva zemlja u svetu koja je usvojila Balfurovu deklaraciju i priznala Izrael, te da veruje da će izraelska vlada umeti da ceni.

Kako je dodao, niko se baš mnogo ne raduje u njihovim odnosima, već se svi, kaže, pomalo stide jedni drugih, dok se Srbija, ističe, Izraela i Jevreja ne stidi.

„To su naši prijatelji, braća i nadam se da će tako da ostane i molim ih još jednom da razmisle kakvu će odluku da donesu”, zaključio je Vučić u izjavi novinarima u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare