Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Pandemija je razgolitila izvesne političke tehnologije, a izbori koji su se slili sa pandemijom za rezultat su imali drastično suženje prostora demokratije (ako nam je ikada i bio drag). Socijalna entropija i energija nasilja koje iz nje proizilaze plaše svaku razumnu osobu", poručio je predsednik Srpske akademije ANU Vladimir Kostić u besedi na današnjoj Izbornoj skupštini.

„Slike skorašnje brutalnosti pretpostavljam da su još uvek žive. Sklonost da prstom pokazujemo na eventualne pojedinačne krivce, koji daleko od toga da su oslobođeni odgovornosti, prerasta u kolektivni infantilni magijski ritual kojim se oslobađamo i sopstvene političke odgovornosti i krivice zbog neuviđavnosti da ne menjamo sistem koji zakonito generiše slične političke obrasce vođa i autokratije, kao i nesposobnosti da se odmaknemo od svojih mitologiziranih samoprevara i hipokrizija pri i najmanjem pokušaju samouvida“, upozorava Kostić.

Kao neke od značajnijih problema i izazova sa kojima se suočavamo on je izdvojio „pitanje Kosova i Metohije, urbanistički fijasko i krizu institucija“.

„Sa čudnom odlučnošću odbija se i sama ideja društvenog dijaloga. Odlučivanje o ključnim pitanjima se odigrava u veoma uskom krugu (ako i to nije preširoko), dok se od javnosti traži jedinstvo i sabornost oko ideja koje nismo čuli“, navodi Kostić.

On primećuje da čitavi ideološki i socijalni delovi našeg društva nisu predstavljeni, niti prepoznati u ključnim institucijama društva.

On se osvrnuo i na odnos SANU i vlasti, pa je primetio da je tu došlo do promena.

„Do juče je dominantni koncept odnosa SANU i vlasti bio zasnovan na razumevanju razlika u suštini njihovog delovanja, međusobnog poštovanja i kulturi iskrenog i stalnog dijaloga, uz senku distance koju nalaže intelektualna skepsa i političko nesvrstavanje.

Čini se da je poslednjih par godina taj odnos skliznuo u prostor ravnodušnosti i hladne kurtoazije, paralelnog postojanja u indiferentnosti, uz značajno povećanje inače tradicionalnog zazora i bojim se ne baš slučajne marginalizacije SANU. Treba istaći da je vlast svoje obaveze prema SANU ispunjavala ”do zareza”, ali upadljivo nije pokazivala previše interesa za kontaktima, za korišćenjem u savetodavnom smislu kapaciteta koje kao kuća imamo ili za uspostavljanjem saradnje. Niti smo se mi pretrgli da taj odnos neprimećivanja prevaziđemo. Voleo bih da nisam u pravu!“, kazao je Kostić.

Celokupna beseda profesora Kostića dostupna je na linku. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare