Kosančićev venac i Marko Stojčić Foto: Nova.rs
Kosančićev venac i Marko Stojčić Foto: Nova.rs

U Gradskoj upravi vodiča se burna rasprava o planu detaljne regulacije Kosančićevog venca. Međutim, ova tema je, kako saznaje portal Nova.rs, proširena na "urbanistički haos" u Beogradu i netransparentnost u donošenju planova. Na tapetu je bio i glavni gradski arhitekta Marko Stojičić.

Rasprava je bila naelektrisana i prekidana negodovanjem na račun gradskog arhitekte, Marka Stojičića, saznaje Nova.

Učesnici su na početku javne rasprave ukazali na primer nepoštovanja postojećih planskih akata, kao što je slučaj sa zgradom na adresi Pariska 8.

„Ona je morala da poštuje uslove Plana detaljne regulacije iz 2007. godine. Ta zgrada je izašla iz svih dozvoljenih gabarita, pritom se stilski ne uklapa u celinu Kosančićevog venca“, kaže za Nova.rs Branko Rodić, istoričar umetnosti i jedan od stanara ovog dela Beograda koji prisustvuje javnoj raspravi, i dodaje:

„Ja sam izneo primedbu da je netransparentna odluka da se u Karađorđevoj ulici na mestu Đumrukane dodele parcele u površini 0,29 hektara za izgradnju nove zgrade Ansambla narodnih igara i pesama Srbije.“

Uvidom u evidenciju Agencije za privredne registre ne postoji pravno lice pod tim nazivom, tvrdi Rodić da nije pronašao to pravno lice.

„Prema nekim podacima pre desetak godina ansambl Kolo je tražio proširenje delatnosti na: proizvodnju odeće, trgovina na malo, drumski prevoz tereta, usluge pripremanja i usluživanja pića. Time sam osporio da je Ansambl Kolo ustanova kulture, već je on zapravo preduzeće. Samim tim Ansambl Kolo ne može da koristi navedene parcele za namenu kultura i umetnost“, kaže Rodić za naš portal i dodaje:

Predstavnik Univerziteta umetnosti apelovao je na javnoj raspravi da se parcela u Karađorđevoj, gde se sada nalazi Fakultet primenjenih umetnosti, nameni za postojeću namenu i da se na tom mestu sazida nova zgrada tog fakulteta.

Odobornička grupa „Srce grada“ ranije je pozvala sve zainteresovane građane da se pojave na današnjem sastanku u zgradi Gradske uprave grada Beograda i time spreče usvajanje izmene Plana detaljne regulacije za Kosnačićev venac, koji bi omogućio da se „čuveni pejzaž srca Beograda, topli i rustični skyline Kosančićevog venca, bude uništen pohlepom i tajnim dogovorima iz kafane ili stadionske lože“.

Ova odbornička grupa je ranije navela da se sprema izgradnja Royal Art Residence objekta na Kosančićevom vencu sa, kako su naveli, spa centrom, teretanom, bazenima, ražama, a u reklamnom flajeru su saznali da će i fasada biti od klesanog kamena sa velikim francuskim balkonima, prostranim terasama i ukrašenim žardinjerama po ugledu na arhitekturu i šarm Pariza.

Đorđe Miketić, šef pove odborničke grupe ranije je ovim povodom izdao saopštenje za javnost u kojem je pdosetio i na projekat Dejana Stankovića, trenera Crvene zvezde koji planira da izgradi zgradu na Slaviji, između ulica Nemanjine, Kralja Milana i Svetozara Markovića.

„Za ovaj urbanističko-građevinski poduhvat nismo videli nikakve studije održivosti i uticaj na postojeću infrastrukturu već samo skicu kolosalne zgrade koja natkriljuje park i trg. I da, najavi da će to biti luksizni stanovi od više od 3.500 evra po kvadratu. Ovaj multimilionski projekat ipak ne zadovoljava nekadašnjeg golgetera, a danas i trenera Crvene Zvezde, već se sprema i za obilnu gradnju na najekskluzivnijem ali i zakonom zaštićenom prostoru istorijsko-ambijentalne celine Kosančićevog venca“, naveo je Miketić ranije.

Bonus video – Diznilend dvorište 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare