Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.565 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 38 osoba.

Testirano je 13.837 osoba, a na respiratorima je 178 pacijenata.

Juče je u Srbiji evidentirano 1.244 ljudi pozitivnih na koronavirus, a preminula je 41 osoba.

Testirana je bila 8.901 osoba, a na respiratorima je bilo 165 pacijenta.

***
U Srbiju je danas stigao novi kontingent Fajzer vakcina. U okviru redovne isporuke u našu zemlju je danas isporučeno još 79.560 doza te vakcine.

***
U kovid ambulantama niškog Doma zdravlja od jutros se normalno obavljaju laboratorijske analize, ali i pacijenti i zaposleni kažu da za vikend laboratorije nisu radile. Rukovodstvo Doma zdravlja nije zvanično potvrdilo da su reagensi za rad laboratorija urgentno nabavljeni, ali je to očigledno.

Direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan je u ranijoj izjavi za Politiku, u tekstu koji je objavljen u subotu 4. decembra, rekao da su u petak u laboratorijama rađene analize samo za najhitnije, najteže i najkritičnije pacijente, i to korišćenjem poslednjih rezervi jer novih isporuka nema već mesecima.

***
Inovativni lekovi će biti prekretnica u borbi sa koronavirusom, ocenio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i najavio da do kraja decembra u Srbiju stiže 10.000 doza leka „molnupiravir“ kompanije Merk, kao i Fajzerov lek.

Đerlek je upozorio da trenutno u Srbiji ima više od 1.000 obolelih od korone dnevno, i da to je ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju, ali i da je optimista da će 2022. biti „mnogo povoljnija godina“.

***
Načelnik dijagnostičke radiološke službe u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ Đorđe Lalošević izjavio je da A blok te ustanove izlazi iz kovid režima i vraća se u redovan rad, a da se u B bloku trenutno na lečenju nalazi 91 kovid pacijent, od kojih je 23 dece.

***
Neuroimunolog Boris Šakić, profesor Univerziteta Mek Master iz Hamiltona u Kanadi rekao je da vakcina ne štiti od omikron soja da nemate nikakvih simptoma, ali štiti da ne završite na respiratoru.

Šakić objašnjava da je virus kao čičak koji ima svoje male nogice kojima se kaži na onog ko prođe pored njega i ta šapica najviše mutira, a veliki broj kompanija je napravio vakcinu koja blokira tu šapicu, ali kineska vakcina je napravljena klasičnim putm, ubrizgava se umrtvljen virus.

***
Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar